REKLAMA

Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami

To ciasto jest proste w przygotowaniu, a jego smakowo-słodkowy profil daje zadowolenie i ukojenie smakosza. Zrównoważone, ale intensywne smaki śliwek i delikatne ciasto drożdżowe tworzą harmonijną i niezwykle smakowitą kulinarną symfonię. Nietuzinkową propozycją dla łasuchów.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 40 g drożdży Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • szklanka mleka Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 1 kg śliwek Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

105 min.
1. Krok

W misce zasyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, jajka, szczyptę soli. Podgrzewaj mleko do momentu, kiedy będzie ciepłe (nie gorące!) i dodaj do mąki.

2. Krok

Następnie dodaj stopione masło i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk. Jeżeli jest za rzadkie - dodaj mąkę, jeżeli za gęste - dodaj mleko.

3. Krok

Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.

4. Krok

W międzyczasie umyj śliwki, wykrój pestki i przekrój na pół.

5. Krok

Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na blacie i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę.

6. Krok

Ułóż śliwki na cieście i posyp cukrem.

7. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 min.

8. Krok

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy