Szybkie ciasto drożdżowe ze śliwkami
To ciasto jest proste w przygotowaniu, a jego smakowo-słodkowy profil daje zadowolenie i ukojenie smakosza. Zrównoważone, ale intensywne smaki śliwek i delikatne ciasto drożdżowe tworzą harmonijną i niezwykle smakowitą kulinarną symfonię. Nietuzinkową propozycją dla łasuchów.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 200 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- szklanka mleka
- 100 g masla
- 1 kg śliwek
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce zasyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, jajka, szczyptę soli. Podgrzewaj mleko do momentu, kiedy będzie ciepłe (nie gorące!) i dodaj do mąki.
Następnie dodaj stopione masło i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk. Jeżeli jest za rzadkie - dodaj mąkę, jeżeli za gęste - dodaj mleko.
Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie umyj śliwki, wykrój pestki i przekrój na pół.
Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na blacie i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Ułóż śliwki na cieście i posyp cukrem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 min.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.