REKLAMA

Źródło: Freepik

Szybka domowa marynata musztardowa

Ta jasna, pikantna przyprawa wzmacnia smak hot-dogów, hamburgerów i kanapek oraz oferuje ekscytujący kontrast do grillowanych mięs.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Ogórki (średniej wielkości) Dodano do
  • 1 duża cebula Dodano do
  • 1 czerwona papryka Dodano do
  • 1 filiżanka białego cukru Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • 12 łyżka stołowa Kurkuma Dodano do
  • 12 łyżka stołowa Nasiona gorczycy Dodano do
  • 1 filiżanka Białego octu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od dokładnego umycia ogórków, cebuli i papryki.

2. Krok

Następnie usuń pestki i pokrój warzywa w kostkę - zwykle kroję je w kostkę o wielkości około 1/8 cala, aby uzyskać odpowiednią chrupkość.

3. Krok

W dużej misce połącz pokrojone w kostkę warzywa, dodaj sól i kurkumę i dobrze wymieszaj.

4. Krok

Teraz odstaw miksturę na około godzinę - ten krok jest kluczowy, ponieważ zapewnia prawidłową infuzję smaków.

5. Krok

Po godzinie przenieś mieszankę warzywną do rondla.

6. Krok

Dodaj na patelnię cukier, gorczycę i ocet.

7. Krok

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

8. Krok

Po zagotowaniu zmniejsz ogień do niskiego i gotuj mieszaninę na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż lekko zgęstnieje - cierpliwość jest tutaj kluczowa; pośpiech na tym etapie może skutkować wodnistym sosem.

9. Krok

Po zakończeniu zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

10. Krok

Wlej schłodzony sos do czystych, wysterylizowanych słoików, zamknij i wstaw do lodówki - zazwyczaj przechowuje się go dobrze przez kilka tygodni w lodówce, ale nie zdziw się, jeśli zostanie zużyty dużo wcześniej!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy