REKLAMA

Źródło: Freepik

Szybka domowa marynata musztardowa

Ta jasna, pikantna przyprawa wzmacnia smak hot-dogów, hamburgerów i kanapek oraz oferuje ekscytujący kontrast do grillowanych mięs.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Ogórki (średniej wielkości) Dodano do
  • 1 duża cebula Dodano do
  • 1 czerwona papryka Dodano do
  • 1 filiżanka białego cukru Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • 12 łyżka stołowa Kurkuma Dodano do
  • 12 łyżka stołowa Nasiona gorczycy Dodano do
  • 1 filiżanka Białego octu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od dokładnego umycia ogórków, cebuli i papryki.

2. Krok

Następnie usuń pestki i pokrój warzywa w kostkę - zwykle kroję je w kostkę o wielkości około 1/8 cala, aby uzyskać odpowiednią chrupkość.

3. Krok

W dużej misce połącz pokrojone w kostkę warzywa, dodaj sól i kurkumę i dobrze wymieszaj.

4. Krok

Teraz odstaw miksturę na około godzinę - ten krok jest kluczowy, ponieważ zapewnia prawidłową infuzję smaków.

5. Krok

Po godzinie przenieś mieszankę warzywną do rondla.

6. Krok

Dodaj na patelnię cukier, gorczycę i ocet.

7. Krok

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

8. Krok

Po zagotowaniu zmniejsz ogień do niskiego i gotuj mieszaninę na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż lekko zgęstnieje - cierpliwość jest tutaj kluczowa; pośpiech na tym etapie może skutkować wodnistym sosem.

9. Krok

Po zakończeniu zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

10. Krok

Wlej schłodzony sos do czystych, wysterylizowanych słoików, zamknij i wstaw do lodówki - zazwyczaj przechowuje się go dobrze przez kilka tygodni w lodówce, ale nie zdziw się, jeśli zostanie zużyty dużo wcześniej!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy