REKLAMA

Źródło: FB: Jedlo je krásne

Szponder wołowy

Pyszna polędwica wołowa na śmietanie z domowymi pierogami.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 750 g polędwica wołowa Dodano do
  • 250 g Warzywa korzeniowe Dodano do
  • 250 ml bita śmietana Dodano do
  • 5 szt Całe ziele angielskie Dodano do
  • 200 ml bulion wołowy Dodano do
  • 2 szt liść laurowy Dodano do
  • 100 g bekon Dodano do
  • 1 szt Goździk Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
  • 1 Łyżka masło Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • Szczypta sól Dodano do
  • olej Dodano do
  • cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Polędwicę wołową umyć i związać nitką, aby nie rozpadła się podczas pieczenia.

2. Krok

Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby i usmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju.

3. Krok

Umieść usmażoną polędwicę w naczyniu do pieczenia.

4. Krok

Boczek i cebulę drobno posiekać. Zetrzeć warzywa korzeniowe.

5. Krok

Podsmaż boczek, cebulę i warzywa korzeniowe na tłuszczu pozostałym po smażeniu polędwicy. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i goździki i smażyć, ciągle mieszając, na złoty kolor.

6. Krok

Dodaj pieczone warzywa do mięsa w brytfannie, przykryj wodą i piecz pod przykryciem w piekarniku do miękkości.

7. Krok

Podczas pieczenia kilkakrotnie obrócić mięso i podlać tłuszczem. Następnie wyjąć wołowinę z formy i pokroić w plastry.

8. Krok

Usuń liść laurowy i przyprawy z bulionu.

9. Krok

Bulion gotować przez chwilę ze śmietaną i zmiksować.

10. Krok

Dodaj cukier, sok z cytryny i masło do smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy