Źródło: FB: Jedlo je krásne
Szponder wołowy
Pyszna polędwica wołowa na śmietanie z domowymi pierogami.
Składniki
- 750 g polędwica wołowa
- 250 g Warzywa korzeniowe
- 250 ml bita śmietana
- 5 szt Całe ziele angielskie
- 200 ml bulion wołowy
- 2 szt liść laurowy
- 100 g bekon
- 1 szt Goździk
- 1 szt The Onion
- 1 szt cytryna
- 1 Łyżka masło
- pieprz czarny mielony
- Szczypta sól
- olej
- cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Polędwicę wołową umyć i związać nitką, aby nie rozpadła się podczas pieczenia.
Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby i usmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju.
Umieść usmażoną polędwicę w naczyniu do pieczenia.
Boczek i cebulę drobno posiekać. Zetrzeć warzywa korzeniowe.
Podsmaż boczek, cebulę i warzywa korzeniowe na tłuszczu pozostałym po smażeniu polędwicy. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i goździki i smażyć, ciągle mieszając, na złoty kolor.
Dodaj pieczone warzywa do mięsa w brytfannie, przykryj wodą i piecz pod przykryciem w piekarniku do miękkości.
Podczas pieczenia kilkakrotnie obrócić mięso i podlać tłuszczem. Następnie wyjąć wołowinę z formy i pokroić w plastry.
Usuń liść laurowy i przyprawy z bulionu.
Bulion gotować przez chwilę ze śmietaną i zmiksować.
Dodaj cukier, sok z cytryny i masło do smaku.