REKLAMA

Źródło: Pixabay: KirstentB

Szarlotka z twarogiem w bochenku - przepis

To wilgotne ciasto jabłkowe z sernikiem w foremce to jedna z moich ulubionych wariacji na temat ciasta. Najchętniej robię je w chłodne jesienne dni, kiedy jabłka dopiero co zostały zerwane z drzewa.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 2 jabłko Dodano do
  • 250 g Mąka Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 80 g Twarożek o niskiej zawartości tłuszczu Dodano do
  • 150 ml olej Dodano do
  • 1 Pakiet proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • Masło i mąka do wysmarowania formy Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 180 stopni (górna i dolna grzałka). Natłuść formę do bochenka i oprósz ją mąką, aby zapobiec późniejszemu przywieraniu ciasta do formy.

2. Krok

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno zetrzeć na tarce.

3. Krok

Następnie wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W innej misce rozbij jajka i dokładnie wymieszaj je z olejem. Dodaj mieszaninę jajek do suchych składników, dodaj twaróg i starte jabłka i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.

4. Krok

Wlać ciasto do przygotowanej formy i wyrównać. Piec szarlotkę z twarogiem w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut. Wbij wykałaczkę w środek ciasta, aby sprawdzić, czy szarlotka jest upieczona. Jeśli ciasto nie przykleja się już do wykałaczki, ciasto jest gotowe. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy