Źródło: Pixabay: KirstentB
Szarlotka z twarogiem w bochenku - przepis
To wilgotne ciasto jabłkowe z sernikiem w foremce to jedna z moich ulubionych wariacji na temat ciasta. Najchętniej robię je w chłodne jesienne dni, kiedy jabłka dopiero co zostały zerwane z drzewa.
Składniki
- 2 jabłko
- 250 g Mąka
- 200 g cukier
- 4 jajka
- 80 g Twarożek o niskiej zawartości tłuszczu
- 150 ml olej
- 1 Pakiet proszek do pieczenia
- 1 Szczypta sól
- Masło i mąka do wysmarowania formy
Najnowsze ulotki
Procedura
Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 180 stopni (górna i dolna grzałka). Natłuść formę do bochenka i oprósz ją mąką, aby zapobiec późniejszemu przywieraniu ciasta do formy.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno zetrzeć na tarce.
Następnie wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W innej misce rozbij jajka i dokładnie wymieszaj je z olejem. Dodaj mieszaninę jajek do suchych składników, dodaj twaróg i starte jabłka i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
Wlać ciasto do przygotowanej formy i wyrównać. Piec szarlotkę z twarogiem w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut. Wbij wykałaczkę w środek ciasta, aby sprawdzić, czy szarlotka jest upieczona. Jeśli ciasto nie przykleja się już do wykałaczki, ciasto jest gotowe. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem.