:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/BLe2BNrCUral14jvaoKL/fcb0b38d6060b247553afed2b49cb6.jpeg)
Źródło: DAPA Images from Canva
Szarlotka z kratą
Słodko-kwaśna szarlotka w kratkę.
Składniki
Na drogę:
- 250 g Zwykła mąka
- 100 g Cukier
- 1 szt cukier waniliowy
- 150 g Masło
- 1 szt jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg jabłka
- 100 g Cukier
- Mielony cynamon
- Sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Następnie dodać gałkę masła i jajko i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
Umieść większą połowę ciasta w natłuszczonej i posypanej mąką formie. Następnie ułóż przygotowane nadzienie jabłkowe na wierzchu ciasta.
Rozwałkować pozostałe ciasto na cienki arkusz, aby przykryć nadzienie. Pociąć arkusz ciasta na paski i ułożyć na wierzchu nadzienia, tworząc kratkę.
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut lub do uzyskania złotego koloru. Ostudź ciasto przed podaniem.