REKLAMA

Źródło: DAPA Images from Canva

Szarlotka z kratą

Słodko-kwaśna szarlotka w kratkę.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Na drogę:

  • 250 g Zwykła mąka Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 150 g Masło Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Nadzienie:

  • 1 kg jabłka Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • Mielony cynamon Dodano do
  • Sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Następnie dodać gałkę masła i jajko i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

2. Krok

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

3. Krok

Umieść większą połowę ciasta w natłuszczonej i posypanej mąką formie. Następnie ułóż przygotowane nadzienie jabłkowe na wierzchu ciasta.

4. Krok

Rozwałkować pozostałe ciasto na cienki arkusz, aby przykryć nadzienie. Pociąć arkusz ciasta na paski i ułożyć na wierzchu nadzienia, tworząc kratkę.

5. Krok

Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut lub do uzyskania złotego koloru. Ostudź ciasto przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy