REKLAMA

Źródło: DAPA Images from Canva

Szarlotka z kratą

Słodko-kwaśna szarlotka w kratkę.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Na drogę:

  • 250 g Zwykła mąka Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 150 g Masło Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Nadzienie:

  • 1 kg jabłka Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • Mielony cynamon Dodano do
  • Sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Następnie dodać gałkę masła i jajko i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

2. Krok

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

3. Krok

Umieść większą połowę ciasta w natłuszczonej i posypanej mąką formie. Następnie ułóż przygotowane nadzienie jabłkowe na wierzchu ciasta.

4. Krok

Rozwałkować pozostałe ciasto na cienki arkusz, aby przykryć nadzienie. Pociąć arkusz ciasta na paski i ułożyć na wierzchu nadzienia, tworząc kratkę.

5. Krok

Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut lub do uzyskania złotego koloru. Ostudź ciasto przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy