REKLAMA

Źródło: FB: Ciasta i inne przepisy

Szarlotka królewska

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Blat biszkoptowy:

  • 2 ks jajka Dodano do
  • 13 Okulary cukru Dodano do
  • 12 Okulary mąki Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

Poncz:

  • woda z sokiem z cytryny Dodano do

Warstwa jabłkowa:

  • 12 l musu jabłkowego Dodano do
  • 1 galaretka cytrynowa Dodano do

Warstwa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki Dodano do
  • 12 Okulary cukru Dodano do
  • 2 łyżki żelatyny Dodano do
  • 13 Okulary wrzątku Dodano do
  • kakao do posypania wierzchu Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Ubić jajka z cukrem.

2. Krok

Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

3. Krok

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

4. Krok

Piankę jabłkową zagotować przez chwilę w rondelku, zdjąć z ognia, dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

5. Krok

Napełnij ciasto i przykryj warstwą ostudzonej pianki jabłkowej. Przechowywać w lodówce.

6. Krok

Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.

7. Krok

Ubić śmietanę, dodać cukier i wymieszać.

8. Krok

Dodać rozpuszczoną zimną żelatynę, wymieszać i szybko wylać na warstwę jabłek.

9. Krok

Wstawić do lodówki i przed podaniem posypać wierzch ciasta kakao.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy