REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/u1vO5IiD7Lpi3CHabucC/f84704cd9a3f29ccdefc961f1d2704.jpeg)
Źródło: FB: Ciasta i inne przepisy
Szarlotka królewska
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Blat biszkoptowy:
- 2 ks jajka
- 1⁄3 Okulary cukru
- 1⁄2 Okulary mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- woda z sokiem z cytryny
Warstwa jabłkowa:
- 1⁄2 l musu jabłkowego
- 1 galaretka cytrynowa
Warstwa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki
- 1⁄2 Okulary cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1⁄3 Okulary wrzątku
- kakao do posypania wierzchu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Ubić jajka z cukrem.
2. Krok
Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
3. Krok
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
4. Krok
Piankę jabłkową zagotować przez chwilę w rondelku, zdjąć z ognia, dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
5. Krok
Napełnij ciasto i przykryj warstwą ostudzonej pianki jabłkowej. Przechowywać w lodówce.
6. Krok
Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
7. Krok
Ubić śmietanę, dodać cukier i wymieszać.
8. Krok
Dodać rozpuszczoną zimną żelatynę, wymieszać i szybko wylać na warstwę jabłek.
9. Krok
Wstawić do lodówki i przed podaniem posypać wierzch ciasta kakao.