REKLAMA
Źródło: jarafoti from Getty Images
Syrop z czarnego bzu z cytryną
Przepis na domowy syrop z czarnego bzu z cytryną, który smakuje wyśmienicie.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 40 Kwiaty Baza
- 11⁄2 kg Cukier
- 2 l wody
- 2 kawałek Organiczne cytryny
- 50 g Kwas cytrynowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w suchy, słoneczny dzień, najlepiej rano, kiedy są najbardziej aromatyczne.
2. Krok
Oczyść płatki z kwiatów, umieść je w dużym pojemniku i zalej wrzącą wodą.
3. Krok
Dodaj pokrojone cytryny i pozostaw do zaparzenia na 24 godziny.
4. Krok
Następnego dnia przelej likier z kwiatów czarnego bzu przez ściereczkę lub gęste sito.
5. Krok
Dodaj cukier do wody z kwiatów czarnego bzu, gotuj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodaj kwasek cytrynowy.
6. Krok
Odstaw gotowy syrop na bok, pozwól mu nieco ostygnąć, a następnie przelej go do przygotowanych butelek. 7. Zamknij i ustaw butelki do góry dnem.