REKLAMA
Źródło: Bernadette Wurzinger for Getty Images
Sylwestrowy deser - Mus czekoladowy
Pyszny i sycący deser z czekolady, idealny na zakończenie sylwestrowego wieczoru. Ten deser nie jest zbyt ciężki i ma piękny, głęboki aromat czekolady.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 200 g czekolada gorzka
- 2 Łyżka kakao
- 3 Łyżka cukier
- 200 ml bita śmietana
- 1 Szczypta sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
1. Aby zrobić mus czekoladowy, pokrusz czekoladę do miski i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Upewnij się, że woda nie dostanie się do czekolady, ponieważ może ona się zważyć.
2. Krok
2. Dodaj do czekolady kakao, cukier i szczyptę soli, a następnie dobrze wymieszaj.
3. Krok
Ubij śmietanę na sztywno i delikatnie wmieszaj ją w mieszankę czekoladową.
4. Krok
4. Rozdziel czekoladowy deser sylwestrowy na 4 pucharki do deseru i wstaw je na co najmniej 2 godziny do lodówki, aż stwardnieją.
5. Krok
5. Udekoruj deser z musu czekoladowego na Sylwestra ozdobami i talizmanami na przełomie roku.