Źródło: Freepik
Świeży łosoś pieczony w piekarniku z cytryną i koperkiem
Ten prosty przepis na pieczonego łososia z cytryną i koperkiem stał się podstawą w moim domu i z przyjemnością często go przygotowuję.
Składniki
- 4 kawałki świeżych filetów z łososia
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 1 duża cytryna
- Garść świeżego koperku, posiekanego
- Plasterki cytryny do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F), optymalnej temperatury, aby zapewnić dokładne upieczenie łososia bez nadmiernego wysuszenia.
Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, ułóż świeże filety z łososia w naczyniu do pieczenia i skrop je oliwą z oliwek. Nie tylko doda to smaku, ale także pomoże utrzymać wilgotność łososia.
Posyp filety solą i czarnym pieprzem, pamiętając, że niewielka ilość może być bardzo skuteczna.
Zetrzeć skórkę z cytryny i obficie posypać nią filety. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij jedną połówkę na łososia. Dobrym pomysłem jest zachowanie odrobiny soku z cytryny do skropienia ugotowanej ryby, aby uzyskać dodatkową kwaskowatość.
Na koniec posyp łososia posiekanym koperkiem. Nie bądź skromny; koperek dodaje pięknej, stonowanej świeżości, która przełamuje bogactwo łososia.
Piec łososia w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy ryba będzie się łatwo rozpadać widelcem. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości filetów.
Podawaj pieczonego łososia udekorowanego plasterkami świeżej cytryny z drugiej połówki cytryny. Jest to zachwycający akcent, który dodaje smaku i charakteru prezentacji.