Źródło: Vadym Petrochenko from Getty Images
Świąteczny piernik
Przepis na natychmiastowo miękki piernik świąteczny.
Składniki
- 500 g Zwykła mąka
- 250 g cukier puder
- 2 kawałek jajka
- 150 g Miód
- 100 g Masło
- 1 łyżka Proszek do pieczenia
- 1 łyżka Herbata Soda Bicarbs
- 2 łyżki Przyprawy świąteczne
- 1 Garść Pokruszone orzechy włoskie
- Kropla rumu
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Następnie dodać miód, masło i jajka, na koniec kroplę rumu i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj trochę mleka.
Odstaw ciasto na około godzinę w chłodne miejsce. Następnie rozwałkuj je na grubość około pół centymetra i wycinaj pierniki za pomocą foremek.
Piecz pierniczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut. Należy uważać, ponieważ szybko się spieką i stwardnieją, więc trzeba ich pilnować.
Po upieczeniu pozostaw pierniczki do ostygnięcia, a następnie udekoruj je lukrem lub polewą cukrową.