REKLAMA

Źródło: Vadym Petrochenko from Getty Images

Świąteczny piernik

Przepis na natychmiastowo miękki piernik świąteczny.

REKLAMA

Składniki

porcje
50
  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 250 g cukier puder Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 150 g Miód Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 1 łyżka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżka Herbata Soda Bicarbs Dodano do
  • 2 łyżki Przyprawy świąteczne Dodano do
  • 1 Garść Pokruszone orzechy włoskie Dodano do
  • Kropla rumu Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Najpierw wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

2. Krok

Następnie dodać miód, masło i jajka, na koniec kroplę rumu i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj trochę mleka.

3. Krok

Odstaw ciasto na około godzinę w chłodne miejsce. Następnie rozwałkuj je na grubość około pół centymetra i wycinaj pierniki za pomocą foremek.

4. Krok

Piecz pierniczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut. Należy uważać, ponieważ szybko się spieką i stwardnieją, więc trzeba ich pilnować.

5. Krok

Po upieczeniu pozostaw pierniczki do ostygnięcia, a następnie udekoruj je lukrem lub polewą cukrową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy