REKLAMA

Źródło: Vadym Petrochenko from Getty Images

Świąteczny piernik

Przepis na natychmiastowo miękki piernik świąteczny.

REKLAMA

Składniki

porcje
50
  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 250 g cukier puder Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 150 g Miód Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 1 łyżka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżka Herbata Soda Bicarbs Dodano do
  • 2 łyżki Przyprawy świąteczne Dodano do
  • 1 Garść Pokruszone orzechy włoskie Dodano do
  • Kropla rumu Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Najpierw wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

2. Krok

Następnie dodać miód, masło i jajka, na koniec kroplę rumu i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj trochę mleka.

3. Krok

Odstaw ciasto na około godzinę w chłodne miejsce. Następnie rozwałkuj je na grubość około pół centymetra i wycinaj pierniki za pomocą foremek.

4. Krok

Piecz pierniczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut. Należy uważać, ponieważ szybko się spieką i stwardnieją, więc trzeba ich pilnować.

5. Krok

Po upieczeniu pozostaw pierniczki do ostygnięcia, a następnie udekoruj je lukrem lub polewą cukrową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy