Źródło: ArtCookStudio from Getty Images
Świąteczny keks
Przepis na najlepszy świąteczny keks z kandyzowanymi owocami, który piekę co roku na Boże Narodzenie.
Składniki
- 600 gramy Zwykła mąka
- 90 gramy Cukier
- 280 ml Mleko
- 120 gramy Masło
- 30 gramy drożdże
- szczypta soli
- 2 kawałek jajka
- 200 gramy Owoce kandyzowane
- 50 gramy Rodzynka
- Sok pomarańczowy
- bułka tarta
- Masło do wysmarowania formy
- Cukier do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od dodania mąki, cukru, soli i drożdży do miski. Podgrzej mleko z masłem w rondelku, ale uważaj, aby nie było zbyt gorące. Idealnie jest, jeśli jest letnie - z mojego doświadczenia wynika, że pomaga to drożdżom lepiej pracować.
Stopniowo dodawać mleko i jajka do mąki. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w cieplejszym miejscu na około półtorej godziny. Ten czas jest potrzebny, aby ciasto mogło się napuszyć i stać się puszyste po upieczeniu.
W międzyczasie zanurz kandyzowane owoce i rodzynki w soku pomarańczowym. Robię to, oblewając owoce sokiem pomarańczowym i pozwalając im wchłonąć smak. W ten sposób owoce będą najbardziej widoczne podczas jedzenia shtoli.
Ciasto rozwałkować, posypać bułką tartą i udekorować namoczonymi owocami kandyzowanymi. Następnie ciasto rozwałkować i umieścić w natłuszczonej formie.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 60-70 minut.
Po upieczeniu posyp tartę cukrem.