REKLAMA

Źródło: ArtCookStudio from Getty Images

Świąteczny keks

Przepis na najlepszy świąteczny keks z kandyzowanymi owocami, który piekę co roku na Boże Narodzenie.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 600 gramy Zwykła mąka Dodano do
  • 90 gramy Cukier Dodano do
  • 280 ml Mleko Dodano do
  • 120 gramy Masło Dodano do
  • 30 gramy drożdże Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 200 gramy Owoce kandyzowane Dodano do
  • 50 gramy Rodzynka Dodano do
  • Sok pomarańczowy Dodano do
  • bułka tarta Dodano do
  • Masło do wysmarowania formy Dodano do
  • Cukier do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

210 min.
1. Krok

Zacznij od dodania mąki, cukru, soli i drożdży do miski. Podgrzej mleko z masłem w rondelku, ale uważaj, aby nie było zbyt gorące. Idealnie jest, jeśli jest letnie - z mojego doświadczenia wynika, że pomaga to drożdżom lepiej pracować.

2. Krok

Stopniowo dodawać mleko i jajka do mąki. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w cieplejszym miejscu na około półtorej godziny. Ten czas jest potrzebny, aby ciasto mogło się napuszyć i stać się puszyste po upieczeniu.

3. Krok

W międzyczasie zanurz kandyzowane owoce i rodzynki w soku pomarańczowym. Robię to, oblewając owoce sokiem pomarańczowym i pozwalając im wchłonąć smak. W ten sposób owoce będą najbardziej widoczne podczas jedzenia shtoli.

4. Krok

Ciasto rozwałkować, posypać bułką tartą i udekorować namoczonymi owocami kandyzowanymi. Następnie ciasto rozwałkować i umieścić w natłuszczonej formie.

5. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 60-70 minut.

6. Krok

Po upieczeniu posyp tartę cukrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy