Źródło: fesoj for iStockPhotos
Świąteczne tiramisu jabłkowe
Ten przepis na jabłkowe tiramisu jest prawdziwym hitem wśród moich własnych deserów. Połączenie świeżych, cierpkich jabłek, słodkiego kremu mascarpone i czekoladowego kakao jest nie do odparcia. To naprawdę ciekawa i pyszna wariacja na temat tradycyjnego tiramisu, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Łatwy w przygotowaniu, przepis ten zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także niepowtarzalnym wyglądem.
Składniki
- 3 średni rozmiar jabłko
- Sok z jednej cytryny
- 100 g cukier
- 200 g Ladyfingers
- 3 jajka
- 500 g mascarpone
- 100 g cukier puder
- 2 Łyżka kakao
- 1 Szczypta sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować jabłkowe tiramisu, zacznij od przygotowania jabłek. Obierz je, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść cukier na patelni i dodaj pokrojone w kostkę jabłka. Zdeglasować sokiem z cytryny i krótko dusić, aż jabłka będą miękkie.
Podczas gdy jabłka stygną, oddziel jajka. Ubij żółtka z cukrem pudrem na pianę. Zalecam umieszczenie miski w gorącej kąpieli wodnej, aby mieszanina była bardziej kremowa.
Teraz dodaj mascarpone do masy z żółtek i cukru, aż wszystko dobrze się połączy. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do kremu z mascarpone.
Ułóż biszkopty w naczyniu do pieczenia, na wierzchu rozłóż schłodzone jabłka i przykryj kremem mascarpone. Powtarzaj tę czynność aż do wykorzystania wszystkich składników.
Na koniec posyp jabłkowe tiramisu kakao. Zalecamy użycie drobnego sitka, aby uzyskać równomierne posypanie kakao w proszku.
Wstaw tiramisu jabłkowe do lodówki na co najmniej godzinę, aby mogło się odpowiednio zaparzyć. Podawać na zimno.