Źródło: FB: Varenie je radosť
Świąteczne plastry miodu
Pyszne świąteczne plastry miodu z nadzieniem budyniowym.
Składniki
Ciasto:
- 500 g Mąka zwykła specjalna
- 150 g cukier kryształ
- 1 kawałek jajko
- 2 łyżka stołowa Miód
- 50 g masło
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 5 łyżka stołowa mleko
Nadzienie:
- 450 ml mleko
- 41⁄2 łyżka stołowa gruba mąka
- 150 g cukier kryształ
- 250 g masło
- Zacięcie
Lukier czekoladowy:
- 100 g gotowanie czekolady
- 50 g masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Przesiać mąkę.
Umieść cukier, miód, sodę oczyszczoną, jajko, masło i mleko w rondelku i mieszaj na ogniu do uzyskania piany. Mieszanina musi być dobrze podgrzana.
Wlać mieszaninę do mąki i zagnieść ciasto.
Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj je.
Umieść plastry na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 7 minut, jeden po drugim.
Przygotowanie nadzienia - wymieszać mleko, mąkę i cukier i zrobić kaszkę.
Rozetrzeć masło i dodawać po trochu ostudzoną owsiankę.
Posmaruj pierwszą kromkę połową śmietany.
Połóż drugą kromkę na wierzchu i posmaruj dżemem.
Położyć trzecią kromkę na wierzchu, posmarować drugą połową nadzienia i położyć ostatnią kromkę na wierzchu.
Obciążyć ciasto i polać polewą czekoladową.