REKLAMA

Źródło: FB: Varenie je radosť

Świąteczne plastry miodu

Pyszne świąteczne plastry miodu z nadzieniem budyniowym.

REKLAMA

Składniki

porcje
16

Ciasto:

  • 500 g Mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 150 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Miód Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona Dodano do
  • 5 łyżka stołowa mleko Dodano do

Nadzienie:

  • 450 ml mleko Dodano do
  • 412 łyżka stołowa gruba mąka Dodano do
  • 150 g cukier kryształ Dodano do
  • 250 g masło Dodano do
  • Zacięcie Dodano do

Lukier czekoladowy:

  • 100 g gotowanie czekolady Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przesiać mąkę.

2. Krok

Umieść cukier, miód, sodę oczyszczoną, jajko, masło i mleko w rondelku i mieszaj na ogniu do uzyskania piany. Mieszanina musi być dobrze podgrzana.

3. Krok

Wlać mieszaninę do mąki i zagnieść ciasto.

4. Krok

Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj je.

5. Krok

Umieść plastry na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 7 minut, jeden po drugim.

6. Krok

Przygotowanie nadzienia - wymieszać mleko, mąkę i cukier i zrobić kaszkę.

7. Krok

Rozetrzeć masło i dodawać po trochu ostudzoną owsiankę.

8. Krok

Posmaruj pierwszą kromkę połową śmietany.

9. Krok

Połóż drugą kromkę na wierzchu i posmaruj dżemem.

10. Krok

Położyć trzecią kromkę na wierzchu, posmarować drugą połową nadzienia i położyć ostatnią kromkę na wierzchu.

11. Krok

Obciążyć ciasto i polać polewą czekoladową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy