REKLAMA

Źródło: phbcz from Getty Images

Świąteczne łapy niedźwiedzia

Smaczne małe ciasteczka zwane niedźwiedzimi łapkami. Przygotowujemy je co roku na Boże Narodzenie.

REKLAMA

Składniki

porcje
40

Ciasto:

  • 300 g Mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 200 g cukier puder Dodano do
  • 150 g Mielone orzechy włoskie Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 1 kawałek cukier waniliowy Dodano do
  • 100 g Kakao Dodano do
  • 200 g Tłuszcz roślinny Dodano do

Obalić:

  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier, orzechy włoskie, jajka, cukier waniliowy i kakao. Z tego wszystkiego zagnieść ciasto. Nie wahaj się dodać trochę więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie. Z drugiej strony, jeśli ciasto jest zbyt suche, aby uformować kulę, dodaj trochę oleju lub wody.

2. Krok

2.Napełnij ciastem foremki w kształcie łapek niedźwiedzia. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Krok

Po upieczeniu wyjąć niedźwiadki z foremek i obtoczyć je w cukrze pudrze.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy