REKLAMA
Źródło: phbcz from Getty Images
Świąteczne łapy niedźwiedzia
Smaczne małe ciasteczka zwane niedźwiedzimi łapkami. Przygotowujemy je co roku na Boże Narodzenie.
REKLAMA
Składniki
porcje
40
Ciasto:
- 300 g Mąka półgruboziarnista
- 200 g cukier puder
- 150 g Mielone orzechy włoskie
- 2 kawałek jajka
- 1 kawałek cukier waniliowy
- 100 g Kakao
- 200 g Tłuszcz roślinny
Obalić:
- cukier puder
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Najpierw przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier, orzechy włoskie, jajka, cukier waniliowy i kakao. Z tego wszystkiego zagnieść ciasto. Nie wahaj się dodać trochę więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie. Z drugiej strony, jeśli ciasto jest zbyt suche, aby uformować kulę, dodaj trochę oleju lub wody.
2. Krok
2.Napełnij ciastem foremki w kształcie łapek niedźwiedzia. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Krok
Po upieczeniu wyjąć niedźwiadki z foremek i obtoczyć je w cukrze pudrze.