:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/nCiwMSvBifOVB3XB_ewm/a73f280a10f842be54372f57703748.jpeg)
Źródło: etorres69 from Getty Images
Świąteczne ciasto czekoladowe panettone
Tradycyjne włoskie czekoladowe ciasto świąteczne panettone. Jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu ze względu na wyrastanie, ale rezultat jest tego wart.
Składniki
- 500 g Mąka
- 100 g Cukru krystalicznego
- 150 g Masło
- 200 ml Mleko
- 50 g drożdże
- szczypta soli
- 200 g Czekoladki
- 2 kawałek jajka
- 100 g Zmielone orzechy
- Szczypta kardamonu
- 1⁄2 łyżki Cynamon
- Skórka cytryny
- Skórka pomarańczowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj zakwas. Do mleka dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i szczyptę mąki. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zakwas, pozostały cukier, roztopione masło, jajka, startą skórkę z cytryny i pomarańczy, kardamon i cynamon. Wymieszać i zagnieść ciasto. Warto wiedzieć, że nawet jeśli ciasto wydaje się lepkie, nie należy wpadać w panikę. Po pewnym czasie odstaw je na bok i pozwól mu rosnąć przez około godzinę, aż dojdzie.
W międzyczasie posiekaj czekoladę i orzechy na małe kawałki. Dodaj czekoladę i orzechy do ciasta i ponownie zagnieć.
Przełóż ciasto do formy do panettone i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.