REKLAMA

Źródło: etorres69 from Getty Images

Świąteczne ciasto czekoladowe panettone

Tradycyjne włoskie czekoladowe ciasto świąteczne panettone. Jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu ze względu na wyrastanie, ale rezultat jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g Mąka Dodano do
  • 100 g Cukru krystalicznego Dodano do
  • 150 g Masło Dodano do
  • 200 ml Mleko Dodano do
  • 50 g drożdże Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 200 g Czekoladki Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 100 g Zmielone orzechy Dodano do
  • Szczypta kardamonu Dodano do
  • 12 łyżki Cynamon Dodano do
  • Skórka cytryny Dodano do
  • Skórka pomarańczowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

4 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj zakwas. Do mleka dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i szczyptę mąki. Dobrze wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.

2. Krok

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zakwas, pozostały cukier, roztopione masło, jajka, startą skórkę z cytryny i pomarańczy, kardamon i cynamon. Wymieszać i zagnieść ciasto. Warto wiedzieć, że nawet jeśli ciasto wydaje się lepkie, nie należy wpadać w panikę. Po pewnym czasie odstaw je na bok i pozwól mu rosnąć przez około godzinę, aż dojdzie.

3. Krok

W międzyczasie posiekaj czekoladę i orzechy na małe kawałki. Dodaj czekoladę i orzechy do ciasta i ponownie zagnieć.

4. Krok

Przełóż ciasto do formy do panettone i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

5. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy