Źródło: Taiftin for Getty Images
Świąteczna czerwona kapusta z jabłkami
W okresie świątecznym nie może zabraknąć świeżej czerwonej kapusty. Ten przepis z jabłkami i czerwoną kapustą jest tradycją w naszym domu i łączy w sobie to, co najlepsze w jesieni i Bożym Narodzeniu. Słodkie jabłka i pikantna czerwona kapusta doskonale się uzupełniają i, w zależności od preferencji, można je uszlachetnić goździkami lub cynamonem.
Składniki
- 1 środek Czerwona kapusta, drobno pokrojona
- 2 duży Jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 1⁄2 Puchar woda
- 1⁄4 Puchar cukier
- 1⁄4 Puchar ocet balsamiczny
- 3 Goździki
- 2 liście laurowe
- 1 laska cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- 20 g masło
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na świąteczne jabłko z czerwoną kapustą, umieść pokrojoną czerwoną kapustę i kawałki jabłka na dużej patelni. Zalecam użycie ciężkiej, żeliwnej patelni, która dobrze rozprowadza ciepło.
Dodaj wodę, cukier, ocet balsamiczny, goździki, liście laurowe i laskę cynamonu. Mieszanka cukru i octu balsamicznego sprawia, że kapusta jest przyjemnie słodka i kwaśna jednocześnie.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, częściowo przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Po godzinie dodać masło i doprawić solą i pieprzem. Dusić przez kolejne 30 minut.
Na koniec dokładnie wymieszaj czerwoną kapustę z jabłkiem i natychmiast podawaj. Jabłkowa czerwona kapusta często smakuje jeszcze lepiej po odgrzaniu, dlatego lubię ją przygotowywać dzień przed przyjęciem.