REKLAMA
Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty to idealna propozycja na zdrową przekąskę lub dodatek do głównego dania. Jest prosta w przygotowaniu, niskokaloryczna i pełna wartości odżywczych, a jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 biała kapusta (średniej wielkości),
- 1 duży marchew,
- 1 Czerwony cebula,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 cytryna (sok)
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Kapustę myjemy, usuwamy zewnętrzne liście, a następnie drobno siekamy.
2. Krok
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Krok
Cebulę obieramy i siekamy w cienkie paski.
4. Krok
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce.
5. Krok
W osobnej małej misce przygotowujemy sos: mieszamy olej z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
6. Krok
Sos wlewamy do sałatki i mieszamy wszystko dokładnie.
7. Krok
Przed podaniem najlepiej odczekać kilka minut, aby składniki dobrze się przegryzły.