Źródło: CirclePS from Canva
Strudel jabłkowy
Strudel jabłkowy to popularny czeski deser z ciasta francuskiego wypełniony kwaśnymi jabłkami. Dodaje się do niego również cukier, cynamon i rodzynki. Deser ten świetnie smakuje z kawą lub herbatą.
Składniki
- 500 g Ciasto francuskie
- 1 kg Kwaśne jabłka
- 150 g Cukier
- 1 Łyżka Cynamon
- 1 jajka Do pocierania
- 100 g Rodzynki
- Trochę mąki do rozwałkowania
- Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki i dobrze wymieszać.
Rozwałkuj ciasto francuskie na posypanej mąką powierzchni na cienki arkusz.
Rozłóż przygotowane nadzienie na cieście, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca.
Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ostrożnie zwinąć.
Posmaruj strudel jeszcze raz jajkiem, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
Po ostygnięciu strudla posypać cukrem pudrem.