REKLAMA

Źródło: CirclePS from Canva

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy to popularny czeski deser z ciasta francuskiego wypełniony kwaśnymi jabłkami. Dodaje się do niego również cukier, cynamon i rodzynki. Deser ten świetnie smakuje z kawą lub herbatą.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g Ciasto francuskie Dodano do
  • 1 kg Kwaśne jabłka Dodano do
  • 150 g Cukier Dodano do
  • 1 Łyżka Cynamon Dodano do
  • 1 jajka Do pocierania Dodano do
  • 100 g Rodzynki Dodano do
  • Trochę mąki do rozwałkowania Dodano do
  • Cukier puder do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki i dobrze wymieszać.

2. Krok

Rozwałkuj ciasto francuskie na posypanej mąką powierzchni na cienki arkusz.

3. Krok

Rozłóż przygotowane nadzienie na cieście, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca.

4. Krok

Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ostrożnie zwinąć.

5. Krok

Posmaruj strudel jeszcze raz jajkiem, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.

6. Krok

Po ostygnięciu strudla posypać cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy