REKLAMA

Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe pyszne i wilgotne ciasto, które nadaje się na różne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 12 łyżeczki oleju roślinnego Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej Dodano do
  • 1 Łyżka cynamonu Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj marchewkę, mąkę, cukier, olej, jajka, proszek do pieczenia sodę oczyszczoną. Dodaj posiekane orzechy i dok składniki, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Krok

Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię i umieść ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, lub do momentu gdy ciasto stanie się złociste i elastyczne.

4. Krok

Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w środek ciasta patyczek. Jeśli patyczek wychodzi suchy, to ciasto jest gotowe.

5. Krok

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie na kratce.

6. Krok

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, możesz je ozdobić bitą śmietaną kremówką lub innym rodzajem polewy.

7. Krok

7.Pokrój ciasto na porcje i podawaj.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy