Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe pyszne i wilgotne ciasto, które nadaje się na różne okazje.
Składniki
- 1⁄2 łyżeczki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 Łyżka cynamonu
- 1⁄2 łyżeczki soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm.
W dużej misce wymieszaj marchewkę, mąkę, cukier, olej, jajka, proszek do pieczenia sodę oczyszczoną. Dodaj posiekane orzechy i dok składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię i umieść ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, lub do momentu gdy ciasto stanie się złociste i elastyczne.
Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w środek ciasta patyczek. Jeśli patyczek wychodzi suchy, to ciasto jest gotowe.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie na kratce.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, możesz je ozdobić bitą śmietaną kremówką lub innym rodzajem polewy.
7.Pokrój ciasto na porcje i podawaj.