Sos z wędzonego boczku
Idealny sos o aromacie wędzonego boczku z delikatną nutą wina wspaniale nadaje sie do wszelkich rodzajów mięs wykonanych z wieprzowiny . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/03/sos-z-wedzonego-boczku.html
Składniki
- 120 g boczku wędzonego
- 1 Łyżka oleju
- 1 cebula duza
- 100 ml różowego pol słodkiego wina
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 300 ml około mleko bez laktozy
- 1 Łyżka Duza maki pszennej
- 50 ml zimnej woda
- 1 mała łyżeczka gorczycy
- majeranku
- 1⁄4 łyżeczki ostra papryka
- bazylia
- czosnku granulowanego
- przyprawy sól
- pieprz
- maggi
Najnowsze ulotki
Procedura
Boczek podsmażamy z odrobiną oleje do wysmazenia sie z niego tłuszczu . Następnie dodajemy cebule i smażymy na złoty kolor.
Do całości wlewamy wino . Gotujemy około 10 minut do odparowania alkoholu z wina.
W międzyczasie łączymy ze soba majonez , śmietanę i mleko (łącznie mamy miec około 400 ml). Wlewamy całość , cały czas delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut następnie całość blendujemy i zaklepujemy miksturą maka z woda , doprawiamy przyprawami (sól, pieprz, maggi) i gotujemy około 5 minut na większym ogniu nie przerywając mieszania .
Gotowy sos podajemy na ciepło.