REKLAMA

Sos z wędzonego boczku

Idealny sos o aromacie wędzonego boczku z delikatną nutą wina wspaniale nadaje sie do wszelkich rodzajów mięs wykonanych z wieprzowiny . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/03/sos-z-wedzonego-boczku.html

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 120 g boczku wędzonego Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • 1 cebula duza Dodano do
  • 100 ml różowego pol słodkiego wina Dodano do
  • 2 łyżki majonezu Dodano do
  • 3 łyżki śmietany Dodano do
  • 300 ml około mleko bez laktozy Dodano do
  • 1 Łyżka Duza maki pszennej Dodano do
  • 50 ml zimnej woda Dodano do
  • 1 mała łyżeczka gorczycy Dodano do
  • majeranku Dodano do
  • 14 łyżeczki ostra papryka Dodano do
  • bazylia Dodano do
  • czosnku granulowanego Dodano do
  • przyprawy sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • maggi Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Boczek podsmażamy z odrobiną oleje do wysmazenia sie z niego tłuszczu . Następnie dodajemy cebule i smażymy na złoty kolor.

2. Krok

Do całości wlewamy wino . Gotujemy około 10 minut do odparowania alkoholu z wina.

3. Krok

W międzyczasie łączymy ze soba majonez , śmietanę i mleko (łącznie mamy miec około 400 ml). Wlewamy całość , cały czas delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut następnie całość blendujemy i zaklepujemy miksturą maka z woda , doprawiamy przyprawami (sól, pieprz, maggi) i gotujemy około 5 minut na większym ogniu nie przerywając mieszania .

4. Krok

Gotowy sos podajemy na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy