REKLAMA

Sos z wędzonego boczku

Idealny sos o aromacie wędzonego boczku z delikatną nutą wina wspaniale nadaje sie do wszelkich rodzajów mięs wykonanych z wieprzowiny . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/03/sos-z-wedzonego-boczku.html

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 120 g boczku wędzonego Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • 1 cebula duza Dodano do
  • 100 ml różowego pol słodkiego wina Dodano do
  • 2 łyżki majonezu Dodano do
  • 3 łyżki śmietany Dodano do
  • 300 ml około mleko bez laktozy Dodano do
  • 1 Łyżka Duza maki pszennej Dodano do
  • 50 ml zimnej woda Dodano do
  • 1 mała łyżeczka gorczycy Dodano do
  • majeranku Dodano do
  • 14 łyżeczki ostra papryka Dodano do
  • bazylia Dodano do
  • czosnku granulowanego Dodano do
  • przyprawy sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • maggi Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Boczek podsmażamy z odrobiną oleje do wysmazenia sie z niego tłuszczu . Następnie dodajemy cebule i smażymy na złoty kolor.

2. Krok

Do całości wlewamy wino . Gotujemy około 10 minut do odparowania alkoholu z wina.

3. Krok

W międzyczasie łączymy ze soba majonez , śmietanę i mleko (łącznie mamy miec około 400 ml). Wlewamy całość , cały czas delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut następnie całość blendujemy i zaklepujemy miksturą maka z woda , doprawiamy przyprawami (sól, pieprz, maggi) i gotujemy około 5 minut na większym ogniu nie przerywając mieszania .

4. Krok

Gotowy sos podajemy na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy