REKLAMA

Źródło: hanbr from Getty Images

Sos z suszonych grzybów ze śmietaną

Ten sos z suszonych grzybów ze śmietaną ma głęboki, ale delikatny smak. Śmietana nadaje sosowi kremową konsystencję i pomaga zrównoważyć mocny smak grzybów. Jest to jeden z moich ulubionych sosów.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 50 g Suszone grzyby Dodano do
  • 2 Łyżki masło Dodano do
  • 1 kawałek średnia cebula Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek Dodano do
  • 200 ml Krem do gotowania Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Suszone grzyby namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia na około 30 minut. Po tym czasie odcedź grzyby, ale nie wylewaj wody - przyda się w sosie. Zwykle odstawiam bulion grzybowy, aby zanieczyszczenia opadły, a następnie ostrożnie go odcedzam.

2. Krok

Drobno posiekaj cebulę i grubo posiekaj czosnek. Roztop masło na patelni i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i przezroczyste.

3. Krok

Dodaj spęczniałe grzyby na patelnię i delikatnie podsmaż je razem z cebulą i czosnkiem.

4. Krok

Następnie wlej na patelnię bulion, w którym pęczniały grzyby i gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę. Dzięki temu sos zyska bardziej intensywny grzybowy smak.

5. Krok

Na koniec dodaj śmietanę na patelnię i wymieszaj. Pozostawić sos na wolnym ogniu przez chwilę, aby śmietana odpowiednio połączyła się z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy