Źródło: hanbr from Getty Images
Sos z suszonych grzybów ze śmietaną
Ten sos z suszonych grzybów ze śmietaną ma głęboki, ale delikatny smak. Śmietana nadaje sosowi kremową konsystencję i pomaga zrównoważyć mocny smak grzybów. Jest to jeden z moich ulubionych sosów.
Składniki
- 50 g Suszone grzyby
- 2 Łyżki masło
- 1 kawałek średnia cebula
- 2 Goździki Czosnek
- 200 ml Krem do gotowania
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Suszone grzyby namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia na około 30 minut. Po tym czasie odcedź grzyby, ale nie wylewaj wody - przyda się w sosie. Zwykle odstawiam bulion grzybowy, aby zanieczyszczenia opadły, a następnie ostrożnie go odcedzam.
Drobno posiekaj cebulę i grubo posiekaj czosnek. Roztop masło na patelni i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i przezroczyste.
Dodaj spęczniałe grzyby na patelnię i delikatnie podsmaż je razem z cebulą i czosnkiem.
Następnie wlej na patelnię bulion, w którym pęczniały grzyby i gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę. Dzięki temu sos zyska bardziej intensywny grzybowy smak.
Na koniec dodaj śmietanę na patelnię i wymieszaj. Pozostawić sos na wolnym ogniu przez chwilę, aby śmietana odpowiednio połączyła się z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem do smaku.