REKLAMA

Źródło: Pixabay

Sos słodko kwaśny

Sos słodko-kwaśny to klasyczny dodatek do wielu azjatyckich dań - czy to z kurczakiem, wieprzowiną czy warzywami. Można go także użyć jako dipp do różnego rodzaju przekąsek. Naprawdę łatwo jest go zrobić w domu i smak jest nieporównywalny do gotowych produktów z marketu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 60 ml soku z ananasa Dodano do
  • 60 ml octu ryżowego Dodano do
  • 60 ml sosu sojowego Dodano do
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 30 g skrobi kukurydzianej Dodano do
  • 60 ml wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Do średniej wielkości garnka wlej sok z ananasa, ocet ryżowy, sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Włącz palnik na średnie obroty i dobrze zamieszaj, tak by cukier się całkowicie rozpuścił.

2. Krok

W osobnej miseczce wymieszaj skrobię kukurydzianą z wodą, aż powstanie gładka mieszanka.

3. Krok

Powoli wlej mieszankę skrobi kukurydzianej do garnka z innymi składnikami cały czas mieszając.

4. Krok

Gotuj sos na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Powinno to zająć około 5 minut.

5. Krok

Gdy sos osiągnie odpowiednią dla Ciebie konsystencję, zdejmij go z ognia i odstaw na chwilę do przestygnięcia.

6. Krok

Przecedź sos przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki.

7. Krok

Sos jest gotowy do podania! Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy