Źródło: Pixabay
Sos słodko kwaśny
Sos słodko-kwaśny to klasyczny dodatek do wielu azjatyckich dań - czy to z kurczakiem, wieprzowiną czy warzywami. Można go także użyć jako dipp do różnego rodzaju przekąsek. Naprawdę łatwo jest go zrobić w domu i smak jest nieporównywalny do gotowych produktów z marketu.
Składniki
- 60 ml soku z ananasa
- 60 ml octu ryżowego
- 60 ml sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 60 ml wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Do średniej wielkości garnka wlej sok z ananasa, ocet ryżowy, sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Włącz palnik na średnie obroty i dobrze zamieszaj, tak by cukier się całkowicie rozpuścił.
W osobnej miseczce wymieszaj skrobię kukurydzianą z wodą, aż powstanie gładka mieszanka.
Powoli wlej mieszankę skrobi kukurydzianej do garnka z innymi składnikami cały czas mieszając.
Gotuj sos na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Powinno to zająć około 5 minut.
Gdy sos osiągnie odpowiednią dla Ciebie konsystencję, zdejmij go z ognia i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Przecedź sos przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki.
Sos jest gotowy do podania! Smacznego!