Źródło: Tetiana_Chudovska from Getty Images
Sos śliwkowy do mięsa
Sos śliwkowy do mięs doskonale komponuje się z grillowanym lub pieczonym mięsem. Jest lekki, lekko kwaśny i pełen smaku.
Składniki
- 500 g świeże śliwki
- 1 The Onion
- 2 Łyżki Masło
- 1 Łyżki Mąka
- 1 jrnicek wody
- sól, pieprz
- 1 Kubek Kremy
- 1 Łyżka Cukier
- 1⁄2 szt Sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od umycia śliwek i usunięcia pestek. Jeśli używasz śliwek do kompotu, pamiętaj o ich wcześniejszym odsączeniu. W dzbanku zmiksuj śliwki na drobne puree. Wykonanie tego kroku jest absolutnie konieczne, ponieważ w ten sposób uzyskasz odpowiednią konsystencję sosu.
Następnie rozgrzej masło na patelni i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż połączy się z masłem i cebulą w gładką zasmażkę.
Teraz dodaj szklankę wody na patelnię i wymieszaj z przecierem śliwkowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Sos powinien zgęstnieć.
Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać śmietanę. Zalecam próbowanie sosu podczas gotowania i dodawanie przypraw w razie potrzeby. W końcu każdy z nas ma inne kubki smakowe.
Sos jest gotowy. Pozostaje tylko podać go z ulubionym mięsem. Osobiście polecam grillowaną pierś z kurczaka marynowaną w ziołach, ale sos śliwkowy pasuje również do innych mięs. Smacznego!