REKLAMA

Źródło: Tetiana_Chudovska from Getty Images

Sos śliwkowy do mięsa

Sos śliwkowy do mięs doskonale komponuje się z grillowanym lub pieczonym mięsem. Jest lekki, lekko kwaśny i pełen smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g świeże śliwki Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 2 Łyżki Masło Dodano do
  • 1 Łyżki Mąka Dodano do
  • 1 jrnicek wody Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • 1 Kubek Kremy Dodano do
  • 1 Łyżka Cukier Dodano do
  • 12 szt Sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Zacznij od umycia śliwek i usunięcia pestek. Jeśli używasz śliwek do kompotu, pamiętaj o ich wcześniejszym odsączeniu. W dzbanku zmiksuj śliwki na drobne puree. Wykonanie tego kroku jest absolutnie konieczne, ponieważ w ten sposób uzyskasz odpowiednią konsystencję sosu.

2. Krok

Następnie rozgrzej masło na patelni i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż połączy się z masłem i cebulą w gładką zasmażkę.

3. Krok

Teraz dodaj szklankę wody na patelnię i wymieszaj z przecierem śliwkowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Sos powinien zgęstnieć.

4. Krok

Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać śmietanę. Zalecam próbowanie sosu podczas gotowania i dodawanie przypraw w razie potrzeby. W końcu każdy z nas ma inne kubki smakowe.

5. Krok

Sos jest gotowy. Pozostaje tylko podać go z ulubionym mięsem. Osobiście polecam grillowaną pierś z kurczaka marynowaną w ziołach, ale sos śliwkowy pasuje również do innych mięs. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy