REKLAMA

Źródło: Tetiana_Chudovska from Getty Images

Sos śliwkowy do mięsa

Sos śliwkowy do mięs doskonale komponuje się z grillowanym lub pieczonym mięsem. Jest lekki, lekko kwaśny i pełen smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g świeże śliwki Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 2 Łyżki Masło Dodano do
  • 1 Łyżki Mąka Dodano do
  • 1 jrnicek wody Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • 1 Kubek Kremy Dodano do
  • 1 Łyżka Cukier Dodano do
  • 12 szt Sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Zacznij od umycia śliwek i usunięcia pestek. Jeśli używasz śliwek do kompotu, pamiętaj o ich wcześniejszym odsączeniu. W dzbanku zmiksuj śliwki na drobne puree. Wykonanie tego kroku jest absolutnie konieczne, ponieważ w ten sposób uzyskasz odpowiednią konsystencję sosu.

2. Krok

Następnie rozgrzej masło na patelni i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż połączy się z masłem i cebulą w gładką zasmażkę.

3. Krok

Teraz dodaj szklankę wody na patelnię i wymieszaj z przecierem śliwkowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Sos powinien zgęstnieć.

4. Krok

Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać śmietanę. Zalecam próbowanie sosu podczas gotowania i dodawanie przypraw w razie potrzeby. W końcu każdy z nas ma inne kubki smakowe.

5. Krok

Sos jest gotowy. Pozostaje tylko podać go z ulubionym mięsem. Osobiście polecam grillowaną pierś z kurczaka marynowaną w ziołach, ale sos śliwkowy pasuje również do innych mięs. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy