REKLAMA
Źródło: katelig from Canva
Sos karmelowy
Przepis na domowy sos karmelowy, który świetnie pasuje do naleśników.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 200 g cukier kryształ
- 90 g masło
- 120 ml Bita śmietana
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Dodaj cukier do rondla i powoli pozwól mu się karmelizować, mieszając, aż osiągnie brązowy kolor.
2. Krok
Gdy karmel będzie gotowy, dodawaj po trochu masło i mieszaj, aż się rozpuści.
3. Krok
Następnie stopniowo dodawaj bitą śmietanę. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści, a sos będzie gładki.
4. Krok
Na koniec dodaj szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj.
5. Krok
Ostudzić sos karmelowy.