Źródło: S847 from Getty Images
Sok z bzu
Sok z bzu to orzeźwiający napój przygotowywany z kwiatów bzu. To wspaniały letni napój, który można podawać na różnego rodzaju imprezach czy piknikach. Ten przepis jest prosty i szybki do przygotowania.
Składniki
- 25 Kawałki Kwiaty bazy
- 3 l woda
- 3 kawałek Cytryny
- 1 kg cukier
- 50 g kwas cytrynowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Weźmy kwiaty bazylii i usuńmy łodygi. Kwiaty umieśćmy w dużej naczyniu.
Cytryny myjemy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do kwiatów bazylii.
Do naczynia dodajemy wodę, cukier i kwas cytrynowy. Wszystko mieszamy, aby cukier się rozpuścił.
Przykrywamy naczynie i pozostawiamy na chłodnym miejscu na 3 dni. Mieszamy codziennie.
Po kilku dniach przecedzamy mieszankę przez gęste sito lub gazu do czystej butelki. Sok przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem soku z kwiatów bazy zawsze rozcieńczamy go wodą w proporcji 1:5. Podajemy schłodzone.