REKLAMA
Źródło: gabrielasauciuc from Getty Images
Smalec wegański z fasolą
Klasyka polskiej kuchni w wersji wegańskiej. Zamiast tłuszczu zwierzęcego używamy oleju kokosowego, który dajemy solidną bazę smalcowi. Aromatu dodają cebula, czosnek i jabłko. Wegański smalec z fasolą to idealny dodatek do chleba.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 200 g oleju kokosowego
- 1 sztuka cebula
- 2 zęby czosnek
- 1 sztuka jabłko
- 200 g białej fasoli z puszki
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni.
2. Krok
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do rozgrzanego oleju i smażymy, aż cebula zacznie się zbrązowić.
3. Krok
Dodajemy ugotowaną i dobrze odsączoną fasolę, dokładnie mieszamy.
4. Krok
Całość blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody.
5. Krok
Gotowy smalec z fasolą przekładamy do słoików i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.