REKLAMA

Źródło: gabrielasauciuc from Getty Images

Smalec wegański z fasolą

Klasyka polskiej kuchni w wersji wegańskiej. Zamiast tłuszczu zwierzęcego używamy oleju kokosowego, który dajemy solidną bazę smalcowi. Aromatu dodają cebula, czosnek i jabłko. Wegański smalec z fasolą to idealny dodatek do chleba.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 200 g oleju kokosowego Dodano do
  • 1 sztuka cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 1 sztuka jabłko Dodano do
  • 200 g białej fasoli z puszki Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni.

2. Krok

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do rozgrzanego oleju i smażymy, aż cebula zacznie się zbrązowić.

3. Krok

Dodajemy ugotowaną i dobrze odsączoną fasolę, dokładnie mieszamy.

4. Krok

Całość blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody.

5. Krok

Gotowy smalec z fasolą przekładamy do słoików i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy