Źródło: yipengge from Canva
Słodkie fioletowe babeczki ziemniaczane
Przepis na bardzo ciekawe słodkie babeczki z fioletowych ziemniaków. Zawartość przeciwutleniaczy w fioletowych ziemniakach jest kilkakrotnie wyższa niż w zwykłych ziemniakach.
Składniki
- 300 g Fioletowe ziemniaki
- 200 g Zwykła mąka
- 175 g Cukier
- 100 ml Olej roślinny
- 3 Kawałki jajka
- 1 Proszek do pieczenia
- szczypta soli
- Cynamon do przyprawienia
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz fioletowego ziemniaka, pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie do miękkości, około 15-20 minut.
Zmiksuj ugotowane ziemniaki na puree i pozostaw do ostygnięcia.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon.
W innej misce ubij jajka z olejem i dodaj ostudzone puree z fioletowych ziemniaków.
Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj.
Rozłóż ciasto do foremek na muffinki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż muffinki będą ładne i złociste.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw muffiny do ostygnięcia.