:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/iAsfjiRu3qiB7ed7iAlZ/5b48c6522b1f523ca0112cd649556a.jpeg)
Źródło: Freepik
Śledzie na święta
Śledzie są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Szczególnie popularne są podczas Wigilii, choć nie tylko wtedy. Odpowiednio przygotowane są niezwykle smaczne i delikatne. Prezentujemy przepis na tradycyjne śledzie na święta.
Składniki
- 6 filetów śledziowych solonych
- 3 cebule
- 3 jablka
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 500 ml maślanki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 Łyżka cukru
- 3 listy laurowe
- 6 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy w maślance przez całą noc, a następnego dnia odciskamy.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na złoto na oleju roślinnym.
Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu.
W garnku wrzątek gotujemy z occie, dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, studzimy.
Umyte i odsączone śledzie układamy w dużym naczyniu, następnie na nich kładziemy podsmażoną cebulę i jabłka, dodajemy zimny zalew.
Nakrywamy naczynie i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do podania.