REKLAMA

Źródło: Freepik

Śledzie na święta

Śledzie są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Szczególnie popularne są podczas Wigilii, choć nie tylko wtedy. Odpowiednio przygotowane są niezwykle smaczne i delikatne. Prezentujemy przepis na tradycyjne śledzie na święta.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 6 filetów śledziowych solonych Dodano do
  • 3 cebule Dodano do
  • 3 jablka Dodano do
  • 3 łyżki octu jabłkowego Dodano do
  • 500 ml maślanki Dodano do
  • 3 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • 3 listy laurowe Dodano do
  • 6 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy w maślance przez całą noc, a następnego dnia odciskamy.

2. Krok

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na złoto na oleju roślinnym.

3. Krok

Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu.

4. Krok

W garnku wrzątek gotujemy z occie, dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, studzimy.

5. Krok

Umyte i odsączone śledzie układamy w dużym naczyniu, następnie na nich kładziemy podsmażoną cebulę i jabłka, dodajemy zimny zalew.

6. Krok

Nakrywamy naczynie i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do podania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy