REKLAMA

Źródło: Freepik

Śledzie na święta

Śledzie są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Szczególnie popularne są podczas Wigilii, choć nie tylko wtedy. Odpowiednio przygotowane są niezwykle smaczne i delikatne. Prezentujemy przepis na tradycyjne śledzie na święta.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 6 filetów śledziowych solonych Dodano do
  • 3 cebule Dodano do
  • 3 jablka Dodano do
  • 3 łyżki octu jabłkowego Dodano do
  • 500 ml maślanki Dodano do
  • 3 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • 3 listy laurowe Dodano do
  • 6 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i namaczamy w maślance przez całą noc, a następnego dnia odciskamy.

2. Krok

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na złoto na oleju roślinnym.

3. Krok

Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu.

4. Krok

W garnku wrzątek gotujemy z occie, dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, studzimy.

5. Krok

Umyte i odsączone śledzie układamy w dużym naczyniu, następnie na nich kładziemy podsmażoną cebulę i jabłka, dodajemy zimny zalew.

6. Krok

Nakrywamy naczynie i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do podania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy