Źródło: Bartosz Luczak from Getty Images
Shoarma z kurczaka z grzybami w sosie śmietanowym
Przepis na pyszną, orientalną potrawę z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym. Doskonała propozycja na kolację lub obiad. Niezwykle smaczna i łatwa do przygotowania, z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi orientalnej kuchni.
Składniki
Mięso
- 600 g filety z kurczaka
- 2 łyżki Przyprawa do shoarmy
Grzyby
- 250 g pieczarki
Sos
- 200 ml śmietana 18%
- 1 szkło Bulion drobiowy
- 2 łyżeczki Mąka
Dodatki
- 2 Sztuka Papryka (czerwona i żółta)
- 1 szkło oliwa z oliwek
- 4 Sztuka Płaskie chlebki pita
Najnowsze ulotki
Procedura
Nacięcie filetów z kurczaka, natrzeć je przyprawą do shoarmy i odstawić na około 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć do momentu aż zaczną się zrumienić.
Pokroić paprykę w paski. Następnie na tej samej patelni dodać paprykę i smażyć razem z pieczarkami przez około 5 minut.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy i przysmażyć na niej marynowane filety z kurczaka do momentu aż będą dobrze zrumienione i soczyste. Mięso pokroić w paski.
Do patelni z grzybami i papryką dodać mąkę, dobrze wymieszać. Dodać bulion drobiowy i gotować na średnim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dodać śmietanę, wymieszać. Sos powoli zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodać do sosu pokrojone paski kurczaka, dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.