REKLAMA

Źródło: Bartosz Luczak from Getty Images

Shoarma z kurczaka z grzybami w sosie śmietanowym

Przepis na pyszną, orientalną potrawę z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym. Doskonała propozycja na kolację lub obiad. Niezwykle smaczna i łatwa do przygotowania, z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi orientalnej kuchni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Mięso

  • 600 g filety z kurczaka Dodano do
  • 2 łyżki Przyprawa do shoarmy Dodano do

Grzyby

  • 250 g pieczarki Dodano do

Sos

  • 200 ml śmietana 18% Dodano do
  • 1 szkło Bulion drobiowy Dodano do
  • 2 łyżeczki Mąka Dodano do

Dodatki

  • 2 Sztuka Papryka (czerwona i żółta) Dodano do
  • 1 szkło oliwa z oliwek Dodano do
  • 4 Sztuka Płaskie chlebki pita Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Nacięcie filetów z kurczaka, natrzeć je przyprawą do shoarmy i odstawić na około 30 minut do lodówki.

2. Krok

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć do momentu aż zaczną się zrumienić.

3. Krok

Pokroić paprykę w paski. Następnie na tej samej patelni dodać paprykę i smażyć razem z pieczarkami przez około 5 minut.

4. Krok

Na drugiej patelni rozgrzać resztę oliwy i przysmażyć na niej marynowane filety z kurczaka do momentu aż będą dobrze zrumienione i soczyste. Mięso pokroić w paski.

5. Krok

Do patelni z grzybami i papryką dodać mąkę, dobrze wymieszać. Dodać bulion drobiowy i gotować na średnim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.

6. Krok

Dodać śmietanę, wymieszać. Sos powoli zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

7. Krok

Dodać do sosu pokrojone paski kurczaka, dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy