REKLAMA

Źródło: FB: Po polsku i naturalnie w krainie kulinarnej

Sernik z wiaderka na kruchym spodzie

Pyszne ciasto, które dobrze komponuje się z kawą lub herbatą.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Na ciasto:

  • 250 g mąki Dodano do
  • 125 g masla Dodano do
  • 125 g cukru Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do
  • 12 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Na sernik:

  • 1 kg sera z wiaderka Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 4 ks jajka Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Rozpocznij od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski i zagnieć ręką, aż masa będzie jednolita. Następnie, wyłóż blachę papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź masę ciasta na dnie. Wstaw blachę na 15 minut do lodówki, a potem na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, by podpiec spód.

2. Krok

W tym czasie, przygotuj masę serową. Ser, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i jajka umieść w dużej misce i wymieszaj mikserem, aż masa stanie się gładka. Pamiętaj, aby ser nie był zimny, bo wtedy masa może się zważyć.

3. Krok

Po 15 minutach wyjmij podpieczony spód z piekarnika i wyłóż na niego masę serową. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut lub do momentu, aż sernik będzie lekko brązowy na wierzchu i nie będzie się ruszać na środku, gdy delikatnie potrząśniesz blachą.

4. Krok

Najlepiej smakuje na drugi dzień, polecam wystudzić go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami - nie opadnie i nie popęka.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1117 przepisy

Zupy i buliony

346 przepisy

Obiad

2161 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Śniadanie

473 przepisy

Kolacja

2022 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

239 przepisy