Źródło: FB: Po polsku i naturalnie w krainie kulinarnej
Sernik z wiaderka na kruchym spodzie
Pyszne ciasto, które dobrze komponuje się z kawą lub herbatą.
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masla
- 125 g cukru
- 1 ks jajko
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na sernik:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 g cukru
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 ks jajka
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpocznij od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski i zagnieć ręką, aż masa będzie jednolita. Następnie, wyłóż blachę papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź masę ciasta na dnie. Wstaw blachę na 15 minut do lodówki, a potem na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, by podpiec spód.
W tym czasie, przygotuj masę serową. Ser, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i jajka umieść w dużej misce i wymieszaj mikserem, aż masa stanie się gładka. Pamiętaj, aby ser nie był zimny, bo wtedy masa może się zważyć.
Po 15 minutach wyjmij podpieczony spód z piekarnika i wyłóż na niego masę serową. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut lub do momentu, aż sernik będzie lekko brązowy na wierzchu i nie będzie się ruszać na środku, gdy delikatnie potrząśniesz blachą.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, polecam wystudzić go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami - nie opadnie i nie popęka.