Sernik z orzechami laskowymi
Wyśmienity sernik z orzechami laskowymi i białą czekoladą
Składniki
Narzędzia Funkcje przestrzeń nazw funkcji { // Zapisz przetłumaczony tekst typ zapisz_tłumaczenie = (_: { tekst: string, }) => any; } // przestrzeń nazw funkcji
- 170 g ciasteczka maślane
- 80 g masło
Farsz
- 250 g Delikatny twaróg
- 500 g Kremowy ser Philadelphia
- 200 g kwaśna śmietana
- 170 g cukier puder
- 2 jajko
- 90 g Krem orzechowy
Ganache
- 200 g biała czekolada
- 70 ml Bita śmietana
- a Orzechowe ciastka do ozdoby
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski mieszamy pokruszone herbatniki z roztopionym masłem. Przygotowujemy formę (26cm), na dno kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy mieszankę herbatników. Rozprowadzamy ją równomiernie za pomocą łyżki do zupy lub dna szklanki.
Wszytkie składniki na nadzienie wrzucamy do miski i mieszamy mikserem ręcznym. Gotowe nadzienie rozlewamy na ciasteczki i pieczemy w 160 C przez około 35 minut (zależy od piekarnika).
Po upieczeniu pozostawiamy go do ostygnięcia w nieco otwartym piekarniku przez około godzinę (aby nie pęknął). Po ostygnięciu sernik jeszcze stwardnieje (w przypadku, gdy środek wydaje się niedopieczony i drżący). Pozostawiamy go do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie polewamy go ganache.
Najlepiej jest pozwolić mu zastygnąć w lodówce do następnego dnia.