REKLAMA
Sernik z morelą
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 2 kubki Zamiast mąki gładkiej użyłem gryczanej
- 1⁄3 Kubek trzcinowego cukru
- 1⁄2 kubek Stopionego masła lub oleju kokosowego
- 1 kubek Tekst mleka pełnego
- 1 łyżka Soda do herbaty bikarbon
- 200 g Twarożkowy ciasto
- Morele
- wanilia Cukier bourbon na wierzch
- 2 jajka
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Użyłem formy o średnicy 27cm.
2. Krok
Jako miarkę użyłem kubka o pojemności 200ml.
3. Krok
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z białek sztywną pianę.
4. Krok
Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i ubijamy.
5. Krok
Następnie dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną i ponownie miksujemy.
6. Krok
Dodajemy twaróg i mieszamy ręcznie. Na koniec mieszamy pianę i dokładnie wszystko mieszamy.
7. Krok
Ciasto wkładamy do formy, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
8. Krok
Często, gdy jest gęsto, pomagamy sobie szczotką.
9. Krok
Wierzch posypujemy owocami, cukrem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na 180/30 minut lub według potrzeb do złoty (test wykałaczką).
10. Krok
Wybieramy, pozostawiamy do ostygnięcia i górę możemy posypać cukrem pudrem.
11. Krok
Smacznego!