Źródło: FB: Przepisy, które zawsze się udają
Sernik z mlekiem skondensowanym i kajmakiem
Ten sernik z mlekiem skondensowanym i kajmakiem to jedna z moich ulubionych form sernika.
Składniki
- 200 g herbatników
- 125 g roztopionego masła
- 500 g twarogu sernikowego
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 2 duży łyżki kajmaku
- 4 ks jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z cytryny
- 250 g śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpocznij od przygotowania spodu sernika. Herbatniki rozkrusz na drobno (możesz korzystać z tłuczka do mięsa lub blendera). Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło.
Taką masę równomiernie rozłóż na dnie wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy 22-24 cm) i wstaw do lodówki, aby stężała.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg sernikowy zmiksuj razem z mlekiem skondensowanym, na gładką masę. Spróbuj, jak będzie ci za słodko, dodaj odrobinę soku z cytryny.
Do masy serowej dodaj pojedynczo jajka, miksując krótko po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii i otartą skórkę cytrynową.
Na koniec dodaj kajmak i wymieszaj delikatnie łyżką. Ponownie sprawdź smak i ewentualnie dodaj więcej kajmaku albo cukru pudru - wanilinowego dla lepszego smaku.
Wyjętą z lodówki spód z herbatników obficie polej masą serową.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik do wystudzenia z drzwiczkami uchylonymi.
Udekoruj tort według własnego gustu i pomysłów.