REKLAMA
Źródło: FB: Varenie je radosť
Sernik z bitą śmietaną
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Koszyk
- 200 g mąka samozbrylająca
- 100 g cukier
- 100 g masło
- 1 szt jajko
- 1 opakowanie Proszek do pieczenia
Serowy nadzienie
- 500 g Twaróg niskotłuszczowy
- 150 g cukier puder
- 2 szt Bita śmietana w proszku
- 1 szt cukier waniliowy
- 200 ml mleko
Nadzienie jabłkowe
- 3 szt jabłko
- cukier
- woda
Narzędzia
- kakao
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj masło i jajko, a następnie zagnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto i włóż do formy.
2. Krok
Ser biały ubijamy z cukrami.
3. Krok
Ubijemy śmietankę z mlekiem. Twaróg staje się rzadki po ubiciu z cukrem.
4. Krok
Oczyść jabłka, zetrzyj je na tarce i dusz przez chwilę z cukrem.
5. Krok
Kładziemy nadzienie jabłkowe na cieście i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 45 minut.
6. Krok
Po ostygnięciu smarujemy sernikowym nadzieniem na placek i pozostawiamy go do stężenia w lodówce.
7. Krok
Przed podaniem ciasta posypujemy je grahamem lub kakaem.