REKLAMA

Sernik z białą czekoladą i porzeczkami

Nie mogłam się doczekać, aby zaprezentować Wam to słodko-kwaśne ciasto. Ciasto jest kruche i czekoladowe, krem jest miękki i puszysty, a porzeczki równoważą smaki.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Ciasto

  • 150 g płatki owsiane Dodano do
  • 1 białko jaja Dodano do
  • 30 g Belgijska ciemna czekolada Dodano do
  • 1 łyżeczka syrop z cykorii Dodano do
  • 20 g masło Dodano do

Krem

  • 250 g mascarpone Dodano do
  • 100 g twaróg Dodano do
  • 90 ml kwaśna śmietana Dodano do
  • 50 ml bita śmietana Dodano do
  • 100 g biała belgijska czekolada Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 3 łyżki stołowe budyń waniliowy Dodano do
  • 1 łyżeczka mielona wanilia Dodano do

Ganache

  • 100 g Belgijska biała czekolada Dodano do
  • 50 ml bita śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Zacznij od roztopionej czekolady i masła, które wymieszaj z płatkami owsianymi. Na koniec dodajemy białka i słodzimy syropem z cykorii. Jeśli wolisz słodsze, dodaj według własnego gustu. Piecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Krok

Przygotować krem mieszając mascarpone z ricottą i kwaśną śmietaną. Ubić bitą śmietanę na sztywną pianę i dodać do przygotowanej masy. Ostrożnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę, mieloną wanilię i budyń waniliowy w proszku. Wlać przygotowany krem na wcześniej upieczoną skórkę, piec w temperaturze 150 stopni przez 55 minut. Na koniec przygotowujemy ganache, którym polewamy upieczone ciasto (u mnie zazwyczaj następnego dnia). Czy smakuje Wam tak samo jak nam? Mam nadzieję, że tak 😍.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy