Sernik z białą czekoladą i porzeczkami
Nie mogłam się doczekać, aby zaprezentować Wam to słodko-kwaśne ciasto. Ciasto jest kruche i czekoladowe, krem jest miękki i puszysty, a porzeczki równoważą smaki.
Składniki
Ciasto
- 150 g płatki owsiane
- 1 białko jaja
- 30 g Belgijska ciemna czekolada
- 1 łyżeczka syrop z cykorii
- 20 g masło
Krem
- 250 g mascarpone
- 100 g twaróg
- 90 ml kwaśna śmietana
- 50 ml bita śmietana
- 100 g biała belgijska czekolada
- 1 jajko
- 3 łyżki stołowe budyń waniliowy
- 1 łyżeczka mielona wanilia
Ganache
- 100 g Belgijska biała czekolada
- 50 ml bita śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od roztopionej czekolady i masła, które wymieszaj z płatkami owsianymi. Na koniec dodajemy białka i słodzimy syropem z cykorii. Jeśli wolisz słodsze, dodaj według własnego gustu. Piecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować krem mieszając mascarpone z ricottą i kwaśną śmietaną. Ubić bitą śmietanę na sztywną pianę i dodać do przygotowanej masy. Ostrożnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę, mieloną wanilię i budyń waniliowy w proszku. Wlać przygotowany krem na wcześniej upieczoną skórkę, piec w temperaturze 150 stopni przez 55 minut. Na koniec przygotowujemy ganache, którym polewamy upieczone ciasto (u mnie zazwyczaj następnego dnia). Czy smakuje Wam tak samo jak nam? Mam nadzieję, że tak 😍.