REKLAMA
Źródło: Pexels
Sernik na zimno
Sernik na zimno to popularny polski deser z serka i galaretki. Najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Składniki (na kruchy spód)
- 1⁄2 kostki masło
- 1 jajko
Składniki (na masę serową)
- 1 kg twarogu
- 3 jajka
- 1 galaretka owocowa
- świeże owoce
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Aby przygotować kruchy spód, w misce wymieszaj mąkę, masło, cukier puder i jajko, aż powstanie kruche ciasto.
2. Krok
Wylep ciastem spód formy do sernika (24 cm) i piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
3. Krok
Aby przygotować masę serową, w misce utrzyj twaróg z cukrem, dodać śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj.
4. Krok
Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wody i dodaj do masy serowej, delikatnie mieszając.
5. Krok
Wylej masę serową na kruchy spód i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj schłodzony i udekorowany ulubionymi owocami.