Źródło: Youtube
Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Poznaj przepis na bardzo prosty i zaskakujący w smaku sernik bez pieczenia!
Składniki
- 100 g ciastek digestive
- 100 g másla
- 500 g serków homogenizowanych np twarogowych
- 200 g śmietany
- 1 Łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny
- owoce do dekoracji np truskawki
- maliny
- borówki
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Rozkrusz ciastka digestive w malakserze lub w woreczku foliowym, a następnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż dno tortownicy o średnicy około 24 cm papierem do pieczenia, a następnie wylej na nie spód z przygotowanej masy ciasteczkowej. Włóż do lodówki i poczekaj, aż zastygnie.
2. W misce wymieszaj serki homogenizowane z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, a następnie dodaj do masy serowej i wymieszaj.
4. Wlej masę serową na zastygły spód z ciastek w tortownicy i wyrównaj. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż sernik dobrze się schłodzi i zetnie.
5. Przed podaniem udekoruj sernik ulubionymi owocami, np. truskawkami, malinami lub borówkami.
Sernik na zimno z serków homogenizowanych jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi żelatyny, jest bardzo puszysty i delikatny w konsystencji. Można go podawać na różne okazje, np. na urodziny, imieniny czy też spotkania rodzinne.