REKLAMA

Źródło: juefraphoto from Getty Images

Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami

Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami to idealny deser na lato. Bez pieczenia, prosty w przygotowaniu, a truskawki nadają mu niepowtarzalnego, owocowego smaku. Dzięki zastosowaniu serka mascarpone, sernik jest delikatny i kremowy w smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 230 g herbatników Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 500 g serka mascarpone Dodano do
  • 1 szkło cukru pudru Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do
  • 2 łyżeczki żelatyny Dodano do
  • 4 łyżki wrzącej wody Dodano do
  • 300 g świeżych truskawek Dodano do
REKLAMA

Procedura

270 min.
1. Krok

Herbatniki rozdrabniamy na drobne kawałki (możemy użyć blendera). Masło rozpuszczamy i mieszamy z zmielonymi herbatnikami.

2. Krok

Tak przygotowana masa będzie naszym spodem do sernika. Wykładamy ją na spód tortownicy i dokładnie ugniatamy.

3. Krok

Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.

4. Krok

Do masy serowej dodajemy ostudzoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na spód z herbatników.

5. Krok

Truskawki myjemy, kroimy na pół i układamy na wierzchu sernika.

6. Krok

Sernik wstawiamy do lodówki minimum na 4 godziny, najlepiej jednak na całą noc. Przed podaniem można udekorować dodatkowymi truskawkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy