REKLAMA

Źródło: juefraphoto from Getty Images

Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami

Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami to idealny deser na lato. Bez pieczenia, prosty w przygotowaniu, a truskawki nadają mu niepowtarzalnego, owocowego smaku. Dzięki zastosowaniu serka mascarpone, sernik jest delikatny i kremowy w smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 230 g herbatników Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 500 g serka mascarpone Dodano do
  • 1 szkło cukru pudru Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do
  • 2 łyżeczki żelatyny Dodano do
  • 4 łyżki wrzącej wody Dodano do
  • 300 g świeżych truskawek Dodano do
REKLAMA

Procedura

270 min.
1. Krok

Herbatniki rozdrabniamy na drobne kawałki (możemy użyć blendera). Masło rozpuszczamy i mieszamy z zmielonymi herbatnikami.

2. Krok

Tak przygotowana masa będzie naszym spodem do sernika. Wykładamy ją na spód tortownicy i dokładnie ugniatamy.

3. Krok

Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.

4. Krok

Do masy serowej dodajemy ostudzoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na spód z herbatników.

5. Krok

Truskawki myjemy, kroimy na pół i układamy na wierzchu sernika.

6. Krok

Sernik wstawiamy do lodówki minimum na 4 godziny, najlepiej jednak na całą noc. Przed podaniem można udekorować dodatkowymi truskawkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy