Źródło: juefraphoto from Getty Images
Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami
Sernik na zimno z mascarpone i truskawkami to idealny deser na lato. Bez pieczenia, prosty w przygotowaniu, a truskawki nadają mu niepowtarzalnego, owocowego smaku. Dzięki zastosowaniu serka mascarpone, sernik jest delikatny i kremowy w smaku.
Składniki
- 230 g herbatników
- 100 g masla
- 500 g serka mascarpone
- 1 szkło cukru pudru
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wrzącej wody
- 300 g świeżych truskawek
Najnowsze ulotki
Procedura
Herbatniki rozdrabniamy na drobne kawałki (możemy użyć blendera). Masło rozpuszczamy i mieszamy z zmielonymi herbatnikami.
Tak przygotowana masa będzie naszym spodem do sernika. Wykładamy ją na spód tortownicy i dokładnie ugniatamy.
Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
Do masy serowej dodajemy ostudzoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na spód z herbatników.
Truskawki myjemy, kroimy na pół i układamy na wierzchu sernika.
Sernik wstawiamy do lodówki minimum na 4 godziny, najlepiej jednak na całą noc. Przed podaniem można udekorować dodatkowymi truskawkami.