REKLAMA

Źródło: FB: AniaGotuje.pl grupa strony

Sernik na zimno na biszkoptach

Ten wyjątkowy sernik na zimno sprawdzi się podczas ciepłych, letnich dni. Jego nieodparta mieszanka biszkoptów, czystego twarogu i świeżych truskawek z pewnością oczaruje każdego. Serwowany na zimno, jest idealny na popołudniowy deser lub na specjalne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

SKŁADNIKI:

  • 600 g truskawek Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 20 g żelatyny spożywczej Dodano do
  • 250 g śmietanki 36% Dodano do
  • 500 g twarogu sernikowego Dodano do
  • 200 g podłużnych biszkoptów Dodano do

DO DEKORACJI​:

  • 250 g śmietanki 36% Dodano do
  • 4 łyżki cukru pudru Dodano do
  • świeże truskawki Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj mus truskawkowy. Zmiksuj truskawki, a następnie przetrzyj je łyżką przez sito do czystej miski i usuń pestki. Pianę wymieszać z 50 g cukru pudru.

2. Krok

Wlać sok z cytryny do rondelka, dodać około pół szklanki pianki truskawkowej, wymieszać i podgrzewać, aż będzie gorąca.

3. Krok

Zdjąć z ognia, następnie dodać żelatynę w proszku i wymieszać. Połączyć z resztą piany.

4. Krok

Ubić zimną śmietanę z drugą połową cukru pudru, a następnie wmieszać ją do sernika.

5. Krok

Przygotować formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dnie rozłożyć połówki herbatników.

6. Krok

Dodać masę sernikową do musu truskawkowego w 3 partiach, za każdym razem mieszając mikserem.

7. Krok

Przelać masę do formy i wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

8. Krok

Udekorować bitą śmietaną z cukrem pudrem i połówkami świeżych truskawek.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy