Źródło: FB: AniaGotuje.pl grupa strony
Sernik na zimno na biszkoptach
Ten wyjątkowy sernik na zimno sprawdzi się podczas ciepłych, letnich dni. Jego nieodparta mieszanka biszkoptów, czystego twarogu i świeżych truskawek z pewnością oczaruje każdego. Serwowany na zimno, jest idealny na popołudniowy deser lub na specjalne okazje.
Składniki
SKŁADNIKI:
- 600 g truskawek
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 g żelatyny spożywczej
- 250 g śmietanki 36%
- 500 g twarogu sernikowego
- 200 g podłużnych biszkoptów
DO DEKORACJI:
- 250 g śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- świeże truskawki
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj mus truskawkowy. Zmiksuj truskawki, a następnie przetrzyj je łyżką przez sito do czystej miski i usuń pestki. Pianę wymieszać z 50 g cukru pudru.
Wlać sok z cytryny do rondelka, dodać około pół szklanki pianki truskawkowej, wymieszać i podgrzewać, aż będzie gorąca.
Zdjąć z ognia, następnie dodać żelatynę w proszku i wymieszać. Połączyć z resztą piany.
Ubić zimną śmietanę z drugą połową cukru pudru, a następnie wmieszać ją do sernika.
Przygotować formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dnie rozłożyć połówki herbatników.
Dodać masę sernikową do musu truskawkowego w 3 partiach, za każdym razem mieszając mikserem.
Przelać masę do formy i wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Udekorować bitą śmietaną z cukrem pudrem i połówkami świeżych truskawek.