Sernik na zimno fit
Najczęściej robię serniki pieczone. Ale wypróbowałam również jedną nieupieczoną wersję z truskawkami w zdrowszej wersji.
Składniki
Podstawa
- 80 g Zmieszane płatki owsiane
- 25 g Mąki kokosowej
- 15 g Tartej wiórków kokosowych
- 20 g Nie potrzebujesz waniliowego białka
- 50 ml wody
- 30 g Nie trzeba używać rozmieszanego żurawiny z odrobiną wody
- 10 g Miód
- 20 g Olej kokosowy
Truskawkowa część
- 350 g Pozwól rozmrozić mrożone truskawki
- 1⁄2 pakiety Proszek do budyniu truskawkowego
- 10 g Miód słodzik
Krem
- 500 g Miękkiego twarogu
- 40 g Zastąpić białko truskawkowe słodzikiem
- 10 g Miód
- Żelatyna
Najnowsze ulotki
Procedura
Wszystkie składniki na bazę mieszamy i wykładamy na dno okrągłej formy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawkowy proszek do budyniu rozpuszczamy w soku z truskawek. Truskawki miksujemy i gotujemy razem z proszkiem do budyniu i miodem. Gotuj do zgęstnienia.
Twaróg, białko i miód mieszamy. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją - plastry zanurzamy na 10 minut w miseczce z 6 łyżkami wody. Następnie podgrzewamy ją nad płomieniem i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści (nie gotujemy!). Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu i mieszamy. Tę mieszaninę wmieszujemy do kremu. Połowę kremu nakładamy na spód.
Do drugiej połowy dodajemy 2 PL truskawkowej mieszanki i dodajemy do 1. części kremu.
Pozostałą mieszaninę truskawkową rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Przygotowany sernik wstawiamy do lodówki na noc, aby stężał.