REKLAMA

Schab pieczony w plastrach z cebulą

Tradycyjny, polski schab pieczony w plastrach z cebulą. Idealny na niedzielny obiad. Sycący, smaczny i prosty w przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg schabu bez kości Dodano do
  • 4 duży cebule Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
  • 3 łyżki oleju Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela ang. Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Schab myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem.

2. Krok

Na patelni na rozgrzanym oleju obsmażamy schab z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka.

3. Krok

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Smażymy, aż stanie się szklista.

4. Krok

Na patelnię dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek, a następnie smażymy jeszcze chwilę.

5. Krok

Całość przekładamy do garnka ze schabem, dodajemy szklankę wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 1 godzinę.

6. Krok

Po tym czasie, wyjmujemy schab i kroimy w plastrach.

7. Krok

Podajemy z cebulą na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy