REKLAMA

Schab pieczony w plastrach z cebulą

Tradycyjny, polski schab pieczony w plastrach z cebulą. Idealny na niedzielny obiad. Sycący, smaczny i prosty w przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg schabu bez kości Dodano do
  • 4 duży cebule Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
  • 3 łyżki oleju Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela ang. Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Schab myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem.

2. Krok

Na patelni na rozgrzanym oleju obsmażamy schab z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka.

3. Krok

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Smażymy, aż stanie się szklista.

4. Krok

Na patelnię dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek, a następnie smażymy jeszcze chwilę.

5. Krok

Całość przekładamy do garnka ze schabem, dodajemy szklankę wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 1 godzinę.

6. Krok

Po tym czasie, wyjmujemy schab i kroimy w plastrach.

7. Krok

Podajemy z cebulą na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy