REKLAMA
Schab pieczony w plastrach z cebulą
Tradycyjny, polski schab pieczony w plastrach z cebulą. Idealny na niedzielny obiad. Sycący, smaczny i prosty w przygotowaniu.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg schabu bez kości
- 4 duży cebule
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 2 listy laurowe
- 5 ziarna ziela ang.
- 1 łyżeczka majeranku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Schab myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem.
2. Krok
Na patelni na rozgrzanym oleju obsmażamy schab z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka.
3. Krok
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy mięso. Smażymy, aż stanie się szklista.
4. Krok
Na patelnię dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek, a następnie smażymy jeszcze chwilę.
5. Krok
Całość przekładamy do garnka ze schabem, dodajemy szklankę wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 1 godzinę.
6. Krok
Po tym czasie, wyjmujemy schab i kroimy w plastrach.
7. Krok
Podajemy z cebulą na ciepło.