Źródło: elenahramovaphotos from Canva
Sałatka z kiszonych ogórków
Sałatka z ogórków kiszonych z jabłkiem i warzywami to jedno z moich ulubionych przepisów na szybką i zdrową przekąskę. Ogórki kiszone, pokrojone w kostkę, dobrze komponują się z kwaśnym jabłkiem, a dodatek warzyw nadaje sałatce lekkości.
Składniki
- 4 ks ogórki kiszone
- 1 ks Duże jabłko
- 1 ks czerwona papryka
- 1 ks średnia marchew
- 1 ks cebula
- 1 goździk czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw umyj i osusz wszystkie warzywa i jabłko. Takie przygotowanie składników ułatwi Ci dalsze etapy.
Ogórki kiszone, jabłko i czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Moje doświadczenie mówi mi, że najlepiej robi to małą kosteczkę, aby składniki lepiej ze sobą komponowały.
Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o średnich oczkach - dzięki temu sałatka będzie miała lepszą konsystencję. Pamiętaj, by cebulę nie zetrzeć na zbyt małych oczkach.
Czosnek drobno posiekaj i dodaj do sałatki. Uważam, że czosnek nadaje niepowtarzalny smak, ale jeśli nie jesteś fanem tego składnika, możesz go pominąć.
Teraz dodaj do sałatki olej słonecznikowy, sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszaj wszystko. Jeżeli lubisz, możesz dodać także nieco octu z kiszenia ogórków - to doda sałatce dodatkowej \kiszonkowej\ nuty.
Sałatkę serwuj od razu po przygotowaniu. Pamiętaj, aby podawać ją schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej.