REKLAMA

Sałatka z brokułami i fetą

Ta sałatka z brokułami i fetą to świetny wybór na letni obiad lub jako dodatek do grillowanych potraw. Świeże brokuły są del połączone z chrupiącym ogórkiem, czerwoną cebulą i kremową fetą. Doskonale komponuje się z sosem jogurtowym i jest lekką, sycącą porcją warzyw.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 duży brokuł Dodano do
  • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę Dodano do
  • 12 Czerwony cebuli pokrojonej w cienkie plasterki Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

W dużym garnku gotuj osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj różyczki brokuł i gotuj przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące. Następnie odcedź brokuły i przełóż do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

2. Krok

Po ostygnięciu brokuł, odsącz go z wody i przełóż do dużej salaterki.

3. Krok

Dodaj do brokułów pokrojoną cebulę, kostki sera feta, suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj składniki.

4. Krok

W osobnej misce przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Możesz dostosować ilość soku z cytryny i przypraw do swojego smaku.

5. Krok

Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.

6. Krok

Sałatkę z brokułami i fetą można podawać zaraz po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce przez krótki czas przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy