REKLAMA

Sałatka z brokułami i fetą

Ta sałatka z brokułami i fetą to świetny wybór na letni obiad lub jako dodatek do grillowanych potraw. Świeże brokuły są del połączone z chrupiącym ogórkiem, czerwoną cebulą i kremową fetą. Doskonale komponuje się z sosem jogurtowym i jest lekką, sycącą porcją warzyw.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 duży brokuł Dodano do
  • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę Dodano do
  • 12 Czerwony cebuli pokrojonej w cienkie plasterki Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

W dużym garnku gotuj osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj różyczki brokuł i gotuj przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące. Następnie odcedź brokuły i przełóż do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

2. Krok

Po ostygnięciu brokuł, odsącz go z wody i przełóż do dużej salaterki.

3. Krok

Dodaj do brokułów pokrojoną cebulę, kostki sera feta, suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj składniki.

4. Krok

W osobnej misce przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Możesz dostosować ilość soku z cytryny i przypraw do swojego smaku.

5. Krok

Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.

6. Krok

Sałatkę z brokułami i fetą można podawać zaraz po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce przez krótki czas przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Deser

1518 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Makaron

238 przepisy