Źródło: FB: Sałatki i nie tylko na każdą okazję
Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami
Delikatne i smaczne sakiewki z nadzieniem szpinakowym i pieczarkami. Idealne jako przystawka lub danie główne.
Składniki
ciasto
- 200 g Mąka
- 100 g masło
- 1 ks jajko
- 1⁄2 szklzanka woda
nadzienie
- 200 g Szpinak
- 200 g pieczarki
- 1 ks cebula
- 2 zęby czosnek
- 100 g Ser feta
- 2 łyżki oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowanie ciasta: W misce mieszamy mąkę z masłem do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko i wodę, szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Przygotowanie nadzienia: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, szpinak drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do momentu, kiedy cebula stanie się szklista. Dodajemy pieczarki, smażymy do momentu, aż stracą wodę. Dodajemy szpinak, dusimy do momentu aż zwiędnie. Dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy.
Formowanie sakiewek: Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą porcję wałkujemy na okrąg, na środek kładziemy porcję nadzienia. Zakręcamy ciasto wokół nadzienia, formując sakiewkę.
Pieczenie: Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z pieca, możemy polać je troszkę oliwą z oliwek przed podaniem.