REKLAMA

Źródło: FB: Sałatki i nie tylko na każdą okazję

Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami

Delikatne i smaczne sakiewki z nadzieniem szpinakowym i pieczarkami. Idealne jako przystawka lub danie główne.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

ciasto

  • 200 g Mąka Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do
  • 12 szklzanka woda Dodano do

nadzienie

  • 200 g Szpinak Dodano do
  • 200 g pieczarki Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 100 g Ser feta Dodano do
  • 2 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Przygotowanie ciasta: W misce mieszamy mąkę z masłem do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko i wodę, szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

2. Krok

Przygotowanie nadzienia: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, szpinak drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do momentu, kiedy cebula stanie się szklista. Dodajemy pieczarki, smażymy do momentu, aż stracą wodę. Dodajemy szpinak, dusimy do momentu aż zwiędnie. Dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy.

3. Krok

Formowanie sakiewek: Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą porcję wałkujemy na okrąg, na środek kładziemy porcję nadzienia. Zakręcamy ciasto wokół nadzienia, formując sakiewkę.

4. Krok

Pieczenie: Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z pieca, możemy polać je troszkę oliwą z oliwek przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy