REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/t_CWNrzsqznN_Br_pSKG/bc5aa0a148a9822358108a97e4543a.jpeg)
Ryż z jabłkami i cynamonem
REKLAMA
Składniki
porcje
6
Ryżowa baza
- 300 g Ryż
- 8 dcl mleko pełne
- 3 łyżka stołowa cukier puder
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajko
- sól
Nadzienie
- 2 szt twaróg pełnotłusty
- 2 szt cukier waniliowy
- 2 łyżka stołowa cukier kryształ
- sok z połowy cytryny
- 6 szt jabłko
- Cynamon
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Najpierw ugotujmy ryż w mleku. Dodajemy szczyptę soli i cukru waniliowego. Gdy ryż jest już miękki, zdejmujemy go z ognia. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy żółtka do ryżu wraz z cukrem pudrem i dobrze mieszamy. Dodajemy pianę, którą teraz mieszamy delikatnie.
2. Krok
Teraz przejdźmy do przygotowania nadzienia. Oczyśćmy jabłka i utrzyjmy je na grubszej tarce. Skropmy je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Pozwólmy im postać i dobrze odciśnijmy sok.
3. Krok
W misce mieszamy twaróg z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy jabłka i cynamon.
4. Krok
Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy nakładamy połowę ryżu, przykrywamy farszem i ponownie nakładamy resztę ryżu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 20 minut do różowego.