REKLAMA

Ryż z jabłkami i cynamonem

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ryżowa baza

  • 300 g Ryż Dodano do
  • 8 dcl mleko pełne Dodano do
  • 3 łyżka stołowa cukier puder Dodano do
  • 1 cukier waniliowy Dodano do
  • 4 jajko Dodano do
  • sól Dodano do

Nadzienie

  • 2 szt twaróg pełnotłusty Dodano do
  • 2 szt cukier waniliowy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa cukier kryształ Dodano do
  • sok z połowy cytryny Dodano do
  • 6 szt jabłko Dodano do
  • Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw ugotujmy ryż w mleku. Dodajemy szczyptę soli i cukru waniliowego. Gdy ryż jest już miękki, zdejmujemy go z ognia. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy żółtka do ryżu wraz z cukrem pudrem i dobrze mieszamy. Dodajemy pianę, którą teraz mieszamy delikatnie.

2. Krok

Teraz przejdźmy do przygotowania nadzienia. Oczyśćmy jabłka i utrzyjmy je na grubszej tarce. Skropmy je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Pozwólmy im postać i dobrze odciśnijmy sok.

3. Krok

W misce mieszamy twaróg z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy jabłka i cynamon.

4. Krok

Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy nakładamy połowę ryżu, przykrywamy farszem i ponownie nakładamy resztę ryżu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 20 minut do różowego.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

346 przepisy

Dania mięsne

1117 przepisy

Obiad

2161 przepisy

Śniadanie

473 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Kolacja

2022 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

239 przepisy