REKLAMA

Ryba po grecku

Danie które króluje w naszych domach w okresie Świąt Bożego Narodzenie . Idealny smak dania to warzywa duszone z dodatkiem przecieru pomidorowego i smacznej , zdrowej ryby . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/12/ryba-po-grecku.html

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg fileta z ryby Dodano do
  • 12 sok z cytryny Dodano do
  • 5 Średni marchewki Dodano do
  • 2 Średni pietruszki Dodano do
  • mały Korzeń selera Dodano do
  • 3 Średni białe cebule Dodano do
  • 240 g przecieru pomidorowego Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 6 kulek pieprzu czarnego Dodano do
  • 3 kulki ziela angielskiego Dodano do
  • duży szczypta cukru Dodano do
  • 12 litry zimnej wody Dodano do
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • Papryka słodka Dodano do
  • Papryka ostra Dodano do
  • Olej 3 ziarna Kujawski Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rybę (u mnie miruna) jeżeli mamy zamrożoną, odmrażamy . Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie paski o grubości około 2 do 3 cm) posypujemy solą , pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy na około 20 minut do przegryzienia . Po tym czasie panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju . Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .

2. Krok

Cebulę obrać i pokroić w pół piórka , smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Marchewkę , pietruszkę , korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , dorzucamy do ze złoconej cebuli , smażymy około 10 minut , posypujemy solą . Po upływie tego czasu dolewamy wodę , dokładamy kulki pieprzu czarnego , ziela angielskiego , liść laurowy . Zmiejszamy moc palnika i dusimy około 20 minut do miękkości warzyw . Gdy warzywa mamy miękkie dokładamy przecier pomidorowy , natkę pietruszki , posypujemy obficie przyprawami . Nadmiar wody odparować na większej mocy palnika , dość często mieszamy . Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami .

3. Krok

Gotową rybę i warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym . Na początek odrobina warzyw , ryba następnie kolejna część warzyw , kawałki ryby i ostatnia część warzyw .

4. Krok

Tak ułożone warzywa z rybą zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez 20 minut .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy