Ryba po grecku
Danie które króluje w naszych domach w okresie Świąt Bożego Narodzenie . Idealny smak dania to warzywa duszone z dodatkiem przecieru pomidorowego i smacznej , zdrowej ryby . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/12/ryba-po-grecku.html
Składniki
- 1 kg fileta z ryby
- 1⁄2 sok z cytryny
- 5 Średni marchewki
- 2 Średni pietruszki
- mały Korzeń selera
- 3 Średni białe cebule
- 240 g przecieru pomidorowego
- 2 listy laurowe
- 6 kulek pieprzu czarnego
- 3 kulki ziela angielskiego
- duży szczypta cukru
- 1⁄2 litry zimnej wody
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- Papryka słodka
- Papryka ostra
- Olej 3 ziarna Kujawski
Najnowsze ulotki
Procedura
Rybę (u mnie miruna) jeżeli mamy zamrożoną, odmrażamy . Osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie paski o grubości około 2 do 3 cm) posypujemy solą , pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy na około 20 minut do przegryzienia . Po tym czasie panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju . Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku .
Cebulę obrać i pokroić w pół piórka , smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Marchewkę , pietruszkę , korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , dorzucamy do ze złoconej cebuli , smażymy około 10 minut , posypujemy solą . Po upływie tego czasu dolewamy wodę , dokładamy kulki pieprzu czarnego , ziela angielskiego , liść laurowy . Zmiejszamy moc palnika i dusimy około 20 minut do miękkości warzyw . Gdy warzywa mamy miękkie dokładamy przecier pomidorowy , natkę pietruszki , posypujemy obficie przyprawami . Nadmiar wody odparować na większej mocy palnika , dość często mieszamy . Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami .
Gotową rybę i warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym . Na początek odrobina warzyw , ryba następnie kolejna część warzyw , kawałki ryby i ostatnia część warzyw .
Tak ułożone warzywa z rybą zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 °C przez 20 minut .