REKLAMA

Rozgrzewający sok pomidorowy na zimę

Sok pomidorowy na zimę na stole to przepis na domowy, tradycyjny, naturalny napój, który jest niezwykle zdrowy i smaczny. To fantastyczna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe przetwory.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 5 kg dojrzałych pomidorów, Dodano do
  • 4 łyżeczki soli, Dodano do
  • 6 ząbków czosnku, Dodano do
  • pęczek świeżej bazylii, Dodano do
  • nieco pieprzu (do smaku), Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Pomidory dokładnie myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, usuwając jednocześnie szypułki.

2. Krok

Do dużego garnka przekładamy pokrojone pomidory.

3. Krok

Dodajemy do nich sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną bazylię.

4. Krok

Całość gotujemy na małym ogniu około dwie godziny co jakiś czas mieszając.

5. Krok

Po ugotowaniu, pomidory blendujemy na jednolitą masę.

6. Krok

Następnie masę przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.

7. Krok

Tak przygotowany sok gotujemy kolejne pół godziny.

8. Krok

Gorący sok z pomidorów przekładamy do wyparzonych słoików i zamykamy.

9. Krok

Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.

10. Krok

Po pasteryzacji, słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy