Rozgrzewający sok pomidorowy na zimę
Sok pomidorowy na zimę na stole to przepis na domowy, tradycyjny, naturalny napój, który jest niezwykle zdrowy i smaczny. To fantastyczna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe przetwory.
Składniki
- 5 kg dojrzałych pomidorów,
- 4 łyżeczki soli,
- 6 ząbków czosnku,
- pęczek świeżej bazylii,
- nieco pieprzu (do smaku),
Najnowsze ulotki
Procedura
Pomidory dokładnie myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, usuwając jednocześnie szypułki.
Do dużego garnka przekładamy pokrojone pomidory.
Dodajemy do nich sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną bazylię.
Całość gotujemy na małym ogniu około dwie godziny co jakiś czas mieszając.
Po ugotowaniu, pomidory blendujemy na jednolitą masę.
Następnie masę przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
Tak przygotowany sok gotujemy kolejne pół godziny.
Gorący sok z pomidorów przekładamy do wyparzonych słoików i zamykamy.
Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.
Po pasteryzacji, słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.