Rolada bez mąki
Rolada z kremem orzechowym i dżemem jabłkowym. Wyśmienita miękka rolada, pełna wspaniałych składników i bez glutenu
Składniki
Koszyk
- 2 szt banany
- 2 szt jajka
- 30 g białko
Napełniacz
- 250 g twaróg drobny
- 100 g Ser kremowy
- 30 g białko
- 30 g Masło orzechowe w proszku
- 1 łyżka stołowa Jako słodzik użyłem syropu daktylowego
- 3 łyżka stołowa Woda mleko
- Jabłko w galaretce z cynamonem
Najnowsze ulotki
Procedura
Banany miksujemy blenderem ręcznym. Dodajemy żółtka i mieszamy do niego proteina.
Ubić białka na sztywną pianę i wmieszać je do masy bananowej. Rozprowadź ciasto równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Z pieczonego ciasta zdejmujemy papier do pieczenia. Ciasto zwijamy, zawijamy w ścierkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na krem, poza dżemem, mieszamy.
Na ostudzone ciasto rozsmarowujemy krem. Trochę zostawiamy też na wierzch. Na początek (skąd zaczniemy zwijać) kładziemy pas dżemu. Zawijamy i wierzch smarujemy pozostałym kremem.
Możemy polać czekoladą i ozdobić według upodobań. Odłożyć do lodówki, aby stężała.