Rogaliki drożdżowe
Prosty przepis na puszyste rogaliki. Pyszna propozycja na śniadanie lub jako deser.
Składniki
- 2 łyżki cukier kryształ
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 jajko
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 1 jajko do posmarowania rogalików
Najnowsze ulotki
Procedura
W małej misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier i suchy drożdże. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pienić się.
W dużej misce wymieszaj jajko, mleko, olej, sól i drożdże z ciepłą wodą.
Dodaj powoli mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż ciasto na lekko oprószony mąką stół i podziel na 12 części.
Z każdej części formuj rogaliki o długości około 15 cm.
Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Odstaw rogaliki na 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 190°C.
Wstaw rogaliki do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż będą złote i chrupiące.