Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie, tradycyjne rogale z Poznania. Rogale świętomarcińskie są popularne w Poznaniu i są charakterystycznym elementem tamtejszej kultury. Poniżej znajduje się przepis na te rogale:
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masla
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100 ml ciepłego mleka
- 20 g drożdży
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtka, jajko i aktywowane drożdże do miski z mąką. Zagniataj ciasto, stopniowo dodając ciepłe mleko, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać trochę więcej ciepłego mleka.
Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. W garnku gotuj mak w mleku przez kilka minut, aż będzie miękki. Odcedź mak i połącz go z posiekanymi orzechami, cukrem, rodzynkami, ekstraktem z wanilii i otartą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki nadzienia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką powierzchnię i podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm.
Na każdym prostokącie rozłóż równą ilość nadzienia. Następnie zwiń prostokąty, formując rogaliki. Możesz lekko rozciągnąć ciasto, aby wypełnić je nadzieniem. Zawiń rogaliki w charakterystyczny kształt rogala.
Ułóż rogale na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Roztrzepane jajko posmaruj rogale, tworząc złocistą powłokę.
Piecz rogale świętomarcińskie przez około 20-25 minut, aż staną się złociste i dobrze wypieczone.
Podczas gdy rogale się pieką, przygotuj lukier. W misce wymieszaj cukier puder i sok z cytryny, aby uzyskać gładką masę.
Po upieczeniu wyjmij rogale z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
Kiedy rogale są już chłodne, polej je lukrem i pozostaw, aby lukier stwardniał.